Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greta Elfström

Annons

Sundborns by, Carl Larsson-gården och alla vi generationer Carl och Karin Larsson-ättlingar har blivit fattigare. Efter ett långt liv, fyllt av arbete med omsorg för sin familj och oss på Carl Larsson-gården drog Greta vid 88 års ålder sitt sista andetag på årets första majdag.

Greta föddes 1916 på Spadarvet, lantbruket som Carl Larsson ägde och som sköttes av Gretas föräldrar, rättarparet Hilma och Erik Kvarnberg, tills de själva blev ägare till lantbruket. Av Hilma, som i flera år före sitt giftermål med Erik varit köksa på Lilla Hyttnäs hos Karin och Carl Larsson, fick Greta under sin uppväxt på ett naturligt sätt lära allt om matlagningen i Karin Larssons kök och allt som hör samman med skötseln av Carl och Karin Larssons hem i Sundborn.

Av all denna Gretas kunskap har vi olika generationer av Carl och Karin Larsson-ättlingar efter Karin Larssons död 1928 dragit oändlig nytta. Långa tider var Greta ensam om att se till att alla rum som ingår i visningarna på CL-gården alltid var fräscha. Hennes med enkla medel hela året runt konstnärligt ordnade buketter i vaserna väckte ständigt beundran.

Sin beundran för Carl och Karin Larsson och deras konstnärsskap har hon delat med sig av både till CL-gårdens turister och gårdens guider, vilkas chef och bästa kompis hon varit under alla de år som Greta arbetat på CL-gården.

Visserligen var Greta pensionerad sedan flera år, men trots detta är det Greta vi tills nu alltid frågat om sådant som vi senare tiders Carl och Karin Larsson-ättlingar glömt beträffande sådant som hänt på CL-gården under de gångna åren.

Nu är det bara att hoppas att allt det som Greta lärt oss genom ord och handling ska leva och sprida välsignelse genom oss, våra barn och barnbarn i oändliga led. Det är min evighetstanke.

ULWA

Mer läsning

Annons