Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greklands studenter i ny protestvåg

Annons

Studenter och universitetslärare i Grekland rasar mot regeringens planer på att reformera högskolorna. På torsdagen demonstrerade tusentals människor i Aten och Thessaloniki mot reformen.

Studentkårerna hade den här gången valt att övervaka demonstrationen i Aten för att undvika en upprepning av de scener som utspelade sig den 8 mars, när både demonstranter och poliser blev skadade.

Förutom att universitetslärarförbundet Posdep stöder protesterna möter högskolereformen kritik från vänsterpartier och andra fackförbund. Demonstrationerna har pågått sedan i januari och 250 av 600 fakulteter ockuperas av studenter.

En av de förändringar demonstranterna motsätter sig går ut på att studentföreningar med anknytning till politiska partier skulle få mindre att säga till om på universiteten. Ännu viktigare är emellertid att regeringen vill luckra upp de lagar som innebär att polisen inte får ta sig in på universitetsområdena; lagen infördes i samband med militärjuntans fall 1974.

Myndigheter i Grekland hävdar att universiteten därigenom har kommit att bli fristäder för vandaler och småbrottslingar.

Tidigt på torsdagen satte ett gäng demonstranter i Thessaloniki, som uppgavs ha kommit från universitetet där, eld på ett Starbucks-kafé; därefter drog de sig tillbaka in i skydd på campus-området.

Lärarförbundet överväger för sin del att försöka stoppa högskolereformen via förvaltningsdomstolarna.

TT

Mer läsning

Annons