Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekiska bränder svåra att stoppa

Annons

Starka vindar gjorde det på lördagen svårt att stoppa de skogsbränder som rasar utanför Aten och på andra håll i Grekland.

Bränderna norr om huvudstaden hade efter tre dagar förstört det mesta av skogen i en nationalpark på berget Parnitha, där över 500 brandmän och soldater kämpade tappert mot lågorna. Området vattenbombades också av 14 flygplan, men blåsten gjorde det svårt att hindra elden från att sprida sig.

Den grekiska regeringen, som kritiserats för att nationalparken inte skyddats nog, höll på lördagsmorgonen ett krismöte om de tiotalet skogsbränder som rasar landet runt. De flesta var emellertid under kontroll enligt räddningsverket.

En större brand i bergsområdet Pilion, drygt tio mil norr om Aten, var i det närmaste under kontroll. Omkring 250 brandmän deltog i släckningen.

Efter drygt en vecka med temperaturer på över 40 grader _ den värsta värmeböljan i mannaminne _ har över 300 bränder rapporterats i olika delar av Grekland. Flera av dem tros ha varit anstiftade.

Värmeböljan har krävt minst tolv människors liv. Totalt har 60 människor omkommit i södra Europa, från Turkiet till Italien.

Även på Cypern, där tre människor mist livet i hettan, brinner skogar och snår. Räddningstjänsten uppgav på lördagen att de lyckats stoppa en av de värsta bränderna på flera årtionden, som lagt stora delar av ett naturskönt skogsområde i aska. Branden i Troodosbergen hotade flera byar och turistanläggningar samt inte minst djurlivet.

Det kommer att ta årtionden innan växtligheten återhämtat sig, beklagade han.

TT

Mer läsning

Annons