Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekcyprioterna sade nej till FN:s fredsplan

Annons

- Efter att ha talat med massor av vänner, och efter att ha läst vad planen innebär, förstår jag verkligen varför det blev ett nej, säger Lakis Zeniou.

- Jag hade själv röstat nej utan att tveka.

Enligt Lakis var FN:s fredsplan inte alls till grekcyprioternas fördel, och ett hastverk.

- Det är inte det att jag inte vill att Cypern ska bli enat, för det vill jag verkligen. Men den här planen innebar bara skyldigheter, ingen säkerhet. Cyprioterna skulle vara tvungna att lita till turkarnas goda vilja. Inte konstigt att man sade nej.

Lakis menar att en dålig lösning ändå är en lösning som det går att bygga vidare på, att ha som utgångspunkt för att till sist få fram en bra lösning.

- Men enligt vad jag har läst finns inga av de förutsättningarna här. Och så resonerar alla som jag talat med.

Han ringer upp sin bror Nikos som bor i Limassol på Cypern. Han bekräftar detta.

- Vi ville ha en lösning, men det här är ingen lösning. Vi får inga rättigheter när det gäller att återvända till den turkcypriotiska delen. Däremot en massa konstiga övergångsregler om vilka som får återvända och när. Planen garanterar ingen säkerhet mot en ny invasion från Turkiet. Man har bara gått Turkiet till mötes.

Han berättar att det inte var någon feststämning när den kraftiga nej-segern (75,83 procent) var klar.

- Nej, det var ingen feststämning då. Vi vill ha ett enat Cypern. Men inte enbart på turkarnas villkor.

Grekcyprioternas nej, samtidigt som turkcyprioterna sade ja till fredsplanen, har kritiserats av många, däribland EU. Många har pekat på att grekcyprioterna nu bommat en historisk chans att få ett enat Cypern. EU har också sagt att den turkiska sidan kan komma att få stöd av EU.

- Att den turkiska delen får stöd tycker jag är bra. Men jag tror att många som varit kritiska inte har en aning om vad planen innebär för cyprioterna. Sanningen har inte kommit fram. Om alla de konstiga övergångsreglerna, till exempel. Grekcyprioterna skulle få svårare att återvända till den norra sidan än folk från övriga världen. Och så snackar man om ett enat Cypern, säger Lakis.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons