Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenpeace ockuperade

Annons

Miljörörelsen Greenpeace ockuperade under några timmar skogsbolaget Stora Ensos huvudkontor i Helsingfors centrum. Aktionen är en protest mot fällningen av urskog i Lappland. Polis ingrep och grep några av aktivisterna.

Greenpeace inledde protesten tidigt på morgonen genom att hänga en banderoll på kontorsbyggnadens fasad och ockupera aulan. Stora Ensos högkvarter ligger i Helsingfors centrum, nära presidentpalatset.

Sex aktivister gick därefter in i byggnaden för att demonstrera i lobbyn.

Polisen uppgav att aktivisterna, som kedjat fast sig inne i lobbyn, greps tillsammans med fem andra aktivister som klivit upp på byggnadsställningarna kring huset. Samtliga misstänks för brott mot lokala ordningsstadgan samt för motstånd mot polis.

Greenpeace skogsansvarige Matti Liimatainen uppger dock att demonstrationen förlöpte lugnt utan några sammandrabbningar.

Skogsfällningen i Lappland görs visserligen av den finländska skogsvårdsstyrelsen, Forststyrelsen, men Stora Enso är Forststyrelsens största kund.

Greenpeace påminner om att 240 finländska forskare redan har framhållit att kalhyggen är ekologiskt ohållbara och krävt att avverkningen ska stoppas.

Finlands skogsbruksminister Juha Korkeaoja har tidigare meddelat att hans departement ska inleda en utredning om skogsbruket i Lappland. Men han tillbakavisar forskarnas krav på att stoppa avverkningarna medan utredningen pågår.

TT

Mer läsning

Annons