Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravstenar kan återanvändas

Annons

Mannen har reagerat mot vad han betecknar som en oetisk, men förhoppningsvis tillfällig lösning och oroar sig för vad som ska bli stenarnas fortsatta öde.

Brevkontakten fortsatte när mannen fick ett skriftligt svar, som förklarade situationen.

Av svaret framgick att gravstenar som återlämnats till församlingens kan sparas i ett år och återanvändas alternativt skrotas, men att de stenar som har ett kulturhistoriskt värde sparas.

Föga lugnande ur etisk synpunkt, tyckte mannen och bad om hjälp. Roland Persson, kyrkogårds- och fastighetsföreståndare kan berätta mer ingående.

-När en gravrätt upphör lämnar gravrättsinnehavare sten och grav tillbaka.

Ibland väljer gravrättsinnehavaren att själv frakta bort stenen, men oftast ber man kyrkogårdsförvaltningen ta hand om saken. Det är när stenar sedan fraktats från graven, som de tillfälligt kan ligga samlade i en grupp.

- Det är olyckligt, det är en tillfällig lösning och det händer att människor reagerar om de passerar just då.

Att återanvända gravstenar kan låta absurt, men förklaringen är basal.

- Ibland vill stenhuggeriet återanvända själva stenen. Men det gäller bara de stenar som inte är så gamla. Äldre stenar, som vi tycker är kulturhistoriskt intressanta, placeras i en speciell del av kyrkogården.

Roland Persson förklarar att det alltid är gravrättsinnehavaren som bestämmer vad som ska hända med stenen, kyrkogårdsförvaltningen rör inte minnesstenen utan att först ta kontakt med de anhöriga.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons