Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravsten föll över 87-åring

Annons

Det har gått drygt en månad sedan den ruskiga olyckan på Svärdsjö kyrkogård. En 87-årig kvinna höll ensam på att plantera blommor vid familjegraven när hon bestämde sig för att kila in något under gravstenen som hon tyckte lutade onödigt mycket.

Plötsligt föll stenen och kvinnan hann inte undan. Foten krossades, hon klämdes fast och blev liggande hjälplös på marken.

Kyrkogårdspersonalen hörde hennes rop och kom till undsättning.

- Vi hade full sjå att lyfta stenen på två man. Den väger säkert 200 kilo, så det var tur att stenen inte klippte av benet, säger en av vaktmästarna till tidningen.

Kvinnan fördes till läkarmottagningen i Svärdsjö. Hon hade ådragit sig en fraktur och går fortfarande gipsad.

Det var inte första gången en gravsten föll, berättar kvinnan. Även andra Svärdsjöbor vittnar om liknande problem.

- Vi tvingades gräva om vår gravsten för ett par år sedan, säger Lennart Holmgren som även hjälpt flera bekanta med lutande gravstenar.

Kyrkoherde Mats Cedergren har anmält olyckan till Arbetsmiljöverket och enligt arbetsmiljöinspektör Paul Keenan är det ganska vanligt med lutande gravstenar.

- Jorden rör sig i samband med tjälen och i samband med inspektioner på kyrkogårdar kontrolleras i regel dubbning av gravstenar, säger han.

Vid ett flertal tillfällen har också myndigheten ställt krav på dubbning. Störst olycksrisk råder på kyrkogårdar med lerjord, som den i Svärdsjö där gravstenarna, enligt vaktmästaren, varje vår "står som dominobrickor".

Olycksrisken uppmärksammades redan vid en skyddsrond på kyrkogården 2001. Vid den senaste skyddsronden, hösten 2004, påpekades risken igen.

Sedan dess har samtliga gravvårdar som är odubbade eller saknar stadig sockel identifierats. Efter olyckan undersöktes alla gravstenar och ett flertal har lagts omkull av kyrkogårdspersonalen.

"Information var planerad att sändas ut nu under våren till de gravrättsinnehavare som har gravvårdar som ej står stadigt, med åläggande att åtgärda problemet. Åtgärdas inte gravvården lägger förvaltningen ned stenen", skriver Mats Cedergren i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.

Tidningen har inte lyckats nå Cedergren för en kommentar.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons