Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravrätten får du automatiskt

Annons

Britt-Marie Danielsson är assistent på kyrkogårdsförvaltningen i Ludvika. Hon kan förklara den jordiska delen av vad som händer efter döden, som till exempel vad gravrätten innebär.

- I begravningsavgiften ingår gravrätten, det vill säga man har betalat för rätten till graven i 25 år. Därefter kan man förlänga gravrätten med ytterligare 25 år. Vi tar inte ut någon avgift för detta, men det finns församlingar som gör det.

Den som till äventyrs vill bege sig någon annanstans även fysiskt efter detta liv, har möjlighet att bli begrav på önskad plats.

- Under förutsättning att det finns plats. Det clearas mellan församlingar och kostar inget extra. Men det måste kollas innan, i Stockholm kan det till exempel var svårt. Den som eventuellt står som gravrättsinnehavare där man vill bli begravd bestämmer om det är ok.

Gravrättsinnehavare blir automatiskt närmast anhörig.

Ibland kan det vara flera som delar gravrätten. Om gravrättsinnehavaren väljer att lämna över gravskötseln till kyrkogårdsförvaltningen, finns olika alternativ i skilda församlingar.

Medan Grangärde-Grängesbergs-Säfsen kyrkliga samfällighet just beslutat om ett gemensamt mått för alla rabatter, använder Ludvika församling en annan modell.

- Vi har olika avgifter beroende på om det är kistgrav eller urngrav - det är det enda vi skiljer på.

Rabatter, gräsmattor och häckar på Ludvikas kyrkogårdar sköts av säsongsarbetare, som jobbar från maj till och med september.

- Så vi har bara sommarblommor. De planteras i juni och sedan är det förstås en hel del pyssel för att de ska ta sig, ogräs ska rensas och så vidare. I Örebro, till exempel, sätter de vårblommor också, berättar Britt- Marie Danielsson.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons