Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravplatsen kostnadsfri första 25 åren

Annons

Vad är det som gäller för betalning av gravplats? Det är en undran som kommit från några Säterbor vars gravrätt nu går ut efter 25 år.

Först har de fått svara på en förfrågan om de vill förnya sin gravrätt eller inte. Vid ja har det efter en tid kommit en räkning på 2 500 kronor för ytterligare 25 år om det rör sig om en kistgrav och 1 250 kronor för en urngrav.

Det som har lett till funderingar är ett uttalande vid ett möte i november förra året där allmänheten var inbjuden att diskutera kring varför så många i Säters församling lämnar Svenska kyrkan.

Där ställdes en fråga om kostnaden för gravplats. Svaret som gavs var att de första 25 åren är kostnadsfria och efter 25 år kan en förnyelse av gravrätten ske för ytterligare 25 år utan kostnad. Det var ett kanske inte helt tydligt svar.

Tidningen har talat med personal på pastorsexpeditionen i Säter som berättat vad som gäller i Säters församling.

Det varierar från församling till församling, bland annat när det gäller priser.

I hela landet gäller att från och med 2000 ingår i begravningsavgiften att gravplats eller motsvarande på allmän begravningsplats tillhandahålls utan kostnad för dödsboet under 25 år.

Exempel 1-Säter:

Har du en gravrätt som gick ut 2003 och ingen begravts i graven från och med år 2000 och framåt måste du till Säters församling för att förnya gravrätten på 25 år för kistgrav betala 2 500 kronor och 1 250 kronor för urngrav.

Exempel 2-Säter:

Har du en gravrätt som gick ut 2003, men där någon begravts till exempel 2001, har dödsboet 25 fria år. Utan kostnad gäller då gravrätten till och med 2026. Begravs sedan ytterligare någon i samma grav om något år rullar den betalningsfria tiden fram ytterligare 25 år från det år begravningen sker. Under förutsättning förstås att det finns plats i graven.

En förnyelse av gravrätt kan också ske av en grav som är full, men ingen ytterligare kan begravas.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons