Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grävplats Grycksbo

Annons

Här är gammal myrmark, så man tvingas gräva 6-7 meter ner för att få en stadig grund.

Schaktmassorna blir en bullervall och en ny träningsplan vid Tansvallen.

En stor krater breder ut sig nedanför Drottningvägen vid Konsum. Till augusti ska den nya lastplatsen stå klar. Hit ska truckar från Grycksbo pappersbruk leverera 60 ton tunga containrar med papper, som ställs upp och sedan lastas med en kran på tåget till Falun.

I förra veckan startade grävarbetena. Här fanns en tjärn efter senaste istiden, som sedan blev det en mosse. För att skapa en stabil yta måste anläggningsarbetarna gräva bort uppåt 6-7 meter torv och någon meter lera.

Totalt blir det 9 000 kubik som ska bort, och platschefen Jan Christians är glad över att företaget kan använda schaktmassorna i Grycksbo.

5 000 kubik läggs upp som en bullervall mot Konsum, förskolan och skolan. Vallen blir som en fortsättning på den lilla åsen som redan finns. Resten av jordmassorna ska användas till att anlägga en träningsyta mellan bandyplanen och Tansvallen.

Arbetet vid den framtida lastplatsen går raskt. Grävmaskinen står på stålplatta, men den fullastade dumpern kör nästan fast trots att man lagt ut ris och upp-och-ned-vända stubbar för att få fast mark under fötterna.

I botten på gropen ska man sedan lägga berg brutet vid Rällsjön, ovanpå blir det morän.

Schaktmassorna ska alltså också användas till en ny träningsyta mellan Tansvallen och bandyplanen. Det område som redan tidigare har varit avstjälpningsplats ska plattas till och få snygga slänter.

Träningsytan ner mot Tansen blev mindre än beräknat, nedanför växer nämligen den skyddsvärda Taigamossan som bara finns på två ställen i Sverige. Men efter ett besök har länsstyrelsens miljövårdare godkänt den krympta planen.

- Sedan ska vi hyvla till bandyplanen också, som tack till Grycksbo IF för att vi får dumpa våra massor här, säger Jan Christians.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons