Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida Amanda bor i möglig husvagn

Annons

Amanda, som bor i Brötjärna och är aktiv inom Elöverkänsligas förbund, fick "lite vaga" symptom på elöverkänslighet när hon 1989 började jobba som telefonist vid Telia i Stockholm.

- Besvären blev påtagliga våren 1990 och är i dag så allvarliga att de påverkar hela min livssituation. Om jag inte undviker el- och magnetfält drabbas jag av balansrubbningar - som vore jag ombord på en båt i kraftig sjögång - och besvären riskerar att förvärras så att jag får kramper och inte kan sova, berättar hon.

1996 flyttade hon och maken till Brötjärna och en enklare stuga som då tillhörde makens släkt. Elektriciteten slogs av helt, Amandas besvär minskade och makarna köpte huset.

- Vi fixade en dusch, tog bort en del ledningar som ledde vagabonderande strömmar och utrustade huset med bland annat gasolspis och gasolfrys, berättar hon.

Hennes besvär minskade och hon mådde så bra att hon började arbetsträna och studera anpassat i en till viss del elsanerad lektionssal i Mockfjärdsskolan.

Men i mars i fjol blev hon sämre och sedan april i fjol sover hon i en husvagn på tomten. Vintertid är den kall eftersom Amanda inte tål och därför inte kan använda cirkulationspumpen. Nu har hon "löst" temperaturproblemet med hjälp av en fläkt, men dessförinnan fått problem med mögel i vagnen.

- Jag har till viss del accepterat min situation och med tanke på den har jag inte skaffat barn. Men alldeles oplanerat är jag nu gravid och ska föda i oktober, berättar hon och tillägger att hon är lite oroligt att andra människor ska tycka att hon med sitt funktionshinder inte har rätt att skaffa barn.

Graviditeten gjorde att hon och maken bestämde sig för att söka bostadsanpassningsbidrag. De ansökte om 70 000 kronor för att kunna byta ut värmeanläggningen och för att med en tolvvolts likströmslösning ordna belysning i huset.

- Jag råkade bli med barn och kan inte amma, sköta och leva med barnet i en liten, kall och mögelskadad husvagn. Därför sökte vi bidraget, förklarar hon och vädjar till såväl myndigheter som allmänheten om ökad förståelse för sin och andra elöverkänsligas situation:

- Mina besvär kan vara oerhört svåra och min situation djävulskt jobbig. Ingen lever som vi gör för att det är roligt. Även om många människor har svårt att förstå att elektricitet och magnetiska fält kan vålla besvär skulle jag önska att de insåg att för oss är det en mardrömslik verklighet.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons