Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravid och sjuk nekas ersättning

Annons

- De menade att jag har en normal graviditet, och att graviditet inte är en sjukdom. Men det här är ju inte normalt, eftersom jag har så ont.

Malin Göransson är besviken. Medan hon borde glädjas åt sin graviditet, går hon i stället runt och oroar sig över hur hon ska klara sin ekonomi.

- Jag har två barn med min sambo, och vi har ett hus att sköta. Och nu ska vi plötsligt bara klara oss på en inkomst. Och så har vi ett till barn på väg, suckar hon oroat.

Redan i tolfte veckan fick Malin besvär med rygg- och bäcken-smärtor, så kallad foglossning. Vid sina tidigare graviditeter hade hon inte haft liknande besvär. Hennes läkare bedömde att hon inte kunde fortsätta med sitt jobb som undersköterska på en natt-patrull i servicehus i Borlänge.

- Det är mycket tunga lyft, spring i trappor och man ska kliva in och ut ur bilen. Jag klarar inte av det, säger Malin.

Hennes arbetsgivare hade inget mindre ansträngande jobb att omplacera henne till, så Malin sökte havandeskapspenning. Hennes läkare intygade också att hon inte kunde jobba på grund av sina smärtor.

Genom att bedöma hennes graviditet som normal, ansåg Försäkringskassan att hon kan och bör arbeta, och därmed inte kan få havandeskapspenning.

- Herregud, de har ju inte ens träffat mig. Hur kan de då veta hur jag mår?

När Malin frågade vem på Försäkringskassan som hade bedömt hennes graviditet som normal, fick hon svaret att det var en medicinsk rådgivare. När hon bad om att få tala med den personen, fick hon svaret att rådgivaren inte kan nås på telefon, utan bara tar emot papper.

-Det enda jag kan göra är att överklaga nu, vilket jag tänker göra, säger hon.

MIRA PALOMÄKI

Mer läsning

Annons