Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis halvtidare i Säter!

Annons

Efter förra onsdagens fullmäktigesammanträde skulle jag vilja rikta ett stort grattis till alla deltidsarbetande i kommunens tjänst som önskar heltid!

Varför ett grattis?

Jo, fullmäktige beslutade att alla som i dag arbetar deltid, men som önskar heltid ska erbjudas detta inom en period av fyra år.

Lägg märke till att ingenstans i beslutet finns skrivet att verksamheternas behov ska beaktas utan det står helt tydlig:

"Tillsvidareanställd som i dag arbetar deltid och önskar sysselsättningsgrad upp till heltid ska erbjudas detta under den kommande fyraårsperioden".

Moderaterna och folkpartiet reserverade sig i detta beslut, varför då kan man undra:

Vill inte de att folk ska kunna försörja sig?

Jo, självklart vill vi det, men vi har också en roll som arbetsgivare och min stilla undran är: Kan vi leva upp till löftet i detta beslut? Eller är det så att det kommer att bli ett snyggt beslut på papperet, som sedan kan tolkas på olika sätt i det oändliga?

Under de senaste åren har vi ständigt levt med besparingskrav inom alla nämnder och förvaltningar, framtiden ser inte heller ut att bli fetare ekonomiskt. Vad kommer att hända då, om många deltidsarbetande tar sin chans att få högre sysselsättningsgrad, om inte behov eller ekonomiska resurser finns inom verksamheten?

Tillåt mig nu att göra ett helt ovetenskapligt tankeexperiment: Låt oss anta att vi har ett arbetslag inom hemtjänsten som består av 20 personer varav hälften arbetar deltid, kanske 50 procent sysselsättningsgrad.

Dessa 10 personer önskar heltid och begär då utökad arbetstid till 100 procent hos sin arbetsgivare kommunen.

Som jag ser det så kan inte kommunen här neka någon att öka sysselsättningsgraden med skrivningen i det beslut som fattades.

Detta innebär då att arbetslaget kommer utökas med 2,5 heltidstjänster. Hur ska då detta finansieras?

Ska man varsla senast anställd personal? Hur ska man få ihop arbetsschemat så att det dygnets alla timmar finns personal tillgänglig? Frågetecknen blir många när man låter tankarna börja vandra.

Som sagt, varken jag eller mina partikamrater har något att invända mot förslaget som sådant, det är endast formuleringen som ger upphov till många oroliga frågetecken.

BIRGITTA GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons