Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratisnöje vid Floda hembygdsgård

Annons

Den traditionella spelmansstämman arrangeras i år i Dala-Floda, närmare bestämt vid Floda hembygdsgård.

- Vi inviger stämman på lördagseftermiddagen med en picknick i det gröna. Om besökarna tar med sig kaffe- och/eller matkorgar står vi spelmän gemensamt för musiken, säger Berit och berättar att det finns fika i det intilliggande kulturkaféet.

Sedan följer den lagvisa uppspelningen innan det är dags för logdans och -med största sannolikhet - buskspel i gårdens omgivingar. Om vädret blir mindre bra -dåligt väder finns inte i spelmanskretsar -genomförs även uppspelningen i logen.

-Hur många spelmanslag som deltar är ännu oklart. De får anmäla sig på plats, men alla intresserade är välkomna, säger Flodalagets ordförande.

Det gäller även instrumentlösa musikintresserade och alla danslystna.

- Vi tar ingen entré i hopp om att fler ska ta chansen att besöka stämman. Det här är ett gratisnöje, men vill någon ge ett bidrag tar vi självfallet emot det, fortsätter hon.

Hur länge stämman pågår är höljt i nattmörker.

- Vi spelar så länge spelglädjen, orken och kaffet räcker, säger Berit.

Västerdalsstämman, som 30-årsjubilerade år 2001, arrangerades första gången i Nås och har sedan dess alternerat mellan spelmanslagen i bygderna vid Västerdalälven. Initiativet till arrangemanget togs av Gästgivare Erik Larsson, Erik Jonth och Gunnar Tysk.

I fjol stod spelmanslaget i Äppelbo värd för stämman.

Rekordet slogs år 1982, då 1 500 personer kom till stämman vid Gammelgården i Lindbyn, Mockfjärd.

- Sedan dess har besökarantalet minskat. Stämman är ändå viktig genom att vi träffas och håller liv i älvdalgångens traditioner, säger Berit Klockar.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons