Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratisbussens tid är snart förbi

Annons

Gratisbussen infördes från och med februari 1998 och hösten 1999 tillkom gratisbuss även från Stora Skedvi och Gustafs till Säter.

Under årets fem första månader har Säters kommun förlorat 493 000 kronor på kollektivtrafiken i kommunen genom gratisbussarna och att resandet för skolelever inte registrerats.

I nya systemet för kollektivtrafiken får varje kommun bära kostnaderna inom sin kommuns gräns, men även tillgodoräkna sig intäkter.

När det inte heller funnits busskort för elever som åkte från Skedvi och Gustafs med gratisbussarna innebär det kommunen inte fått intäkterna för dessa resor.

Från och med 20 september måste skolelever ha busskort och resandet registreras.

För allmänheten införs ett subventionerat kommunkort som gäller resande bara inom Säters kommun. Kostnaden blir 200 kronor i månaden för vuxen (ordinarie pris 300 kronor), samt 120 kronor i månaden för upp till 25 år (ordinarie pris 100 kronor).

Vidare tittas det på möjligheten att för Säters kommun införa ett speciellt kort för tio resor för 100 kronor för vuxen och 60 kronor för upp till 25 år.

- Tidigare har andra kommuner varit med och subventionerat gratisbussarna i Säter och så kan det inte vara. I det nya systemet förlorar Säter i stället pengar till andra kommuner om vi inte genomför de nu aktuella förändringarna, kommenterar kommunalrådet Sven-Gunnar Håkansson (c).

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons