Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis torgplats för hobbyodlare

Annons

Enligt de tre centerpartisterna Dan Westerberg, Carina Wikman och Anna Hägglund har det under flera år klagats på att utbudet av varor på Falu marknad är för klent. Det är främst bristen på färska grönsaker och andra naturprodukter från Falun med omnejd som saknas. Det enda undantaget är honung.

Dessa sakernas tillstånd måste det bli ändring på anser centerpartisterna. De är övertygade om att det skulle vara stor efterfrågan på lokalt producerade produkter om de bara fanns att tillgå.

Men de finns hos hobbyodlarna som ger bort sitt överskott eller i värsta fall slänger det påpekar de tre. Hobbyodlarna skulle i stället vara betjänta av att få sälja överskottet. Många husbehovsodlare skulle gärna arbeta mer med sin hobby om de fick avsättning för produkterna, tror centerpartisterna.

Om odlarna stimulerades skulle det i sin tur kunna leda till att det på sikt kunde bildas nya företag som ger fler arbetstillfällen inom lokal småskalig livsmedelsproduktion, menar de tre.

Ett sätt att stimulera dem vore att upplåta en del av Stora torget gratis för försäljning under bär- och fruktsäsongen. Centerpartisterna föreslår därför i en fullmäktigemotion att kommunen gör så.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons