Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis liftkort för unga

Annons

Deras vd Roland Johansson sitter på sitt kontor och blickar ut över skidanläggningen.

För tillfället målar snön landskapet vitt, som en trädgårdsmöbel, men metreologerna aviserar regnväder.

Om några dagar kan snön i omgivningarna se ut som ett brunt kuvert. Men backen ska förhoppningsvis vara inbjudande ytterligare några månader.

- De snömängder vi fått i backen kommer att räcka säsongen ut, utlovar Roland Johansson.

Slutdatum är satt till den 14 april. Fram till dess kan backens besökare utnyttja fem "köfria" liftar och sedan välja mellan elva nedfarter.

Roland Johansson tillträdde som vd i höstas. Under 18 år har han varit verksam som ekonom inom Sälens turist och skidbransch. De tre senaste åren var han konsult i Oslo respektive Motala.

Han medger att anläggningen i Gesunda, som startade 1958 har haft några tuffa år resultatmässigt. Men nu tycks en vändning på gång.

- Vi har arrenderat ut värdhus och toppstugans servering. Bolaget koncentrerar sig på liftanläggning, backe, hotell samt bokning.

I höstas gick Gesunda-Solleröns bokningsföretag i konkurs. Roland Johansson såg till Gesundabergets bolag snabbt satte igång en egen bokningscentral.

Den direktkontakten med kunderna, som främst kommer från Mälardalen, har gett bra respons.

Även stugorna på Sollerön, som under vintersäsong bara fylls kring Vasaloppet har numera bra beläggning under större delen av säsongen.

Tillsammans med hotell och stugor på Gesundaberget finns en kapacitet på 1 000 bäddar.

- Sålda liftkort har ökat med 53 procent och beläggningen med hundra procent. Vissa dagar har vi 2 500 besökare i backen.

Ett nytt inslag är även erbjudandet till traktens skolelever på låg och mellanstadiet om gratis liftkort i backen under friluftdagar. En idé som Roland tagit med sig från tiden i Sälen.

Framtidsprojekt för Gesundaberget är utveckla snösystemet samt att öppna flera nedfarter hand i hand med en ökad efterfrågan och förhoppning om en successiv resultatförbättring.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons