Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsmatta uppäten

Annons

- Det värsta av allt är att jag inte vet vad det handlar om för larver, säger Malvina resignerat. Jag har tittat i olika uppslagsverk men inte funnit vad jag sökt efter.

När makarna Sjöberg slog larm till NLT så kunde det snabbt konstateras vad det hela handlade om.

- Det är ollon-borrslarver, förklarade jourhavande biolog, Lars-Åke Jansson, vid Naturhistoriska riksmuseet i Stock-holm.

- Den här rapporten kommer lite sent på säsongen men det är säkerligen gynnsamma väderleksförhållanden i Ludvika som inneburit denna massinvasion av larverna.

- Totalt har vi fått in fem rapporter från olika delar av landet, men detta är den första från Dalarna, omtalade Jansson.

Det som har hänt är att en eller ett par skalbaggshonor lagt ägg i Sjöbergs gräsmatta för två år sedan. Det tar den tiden för att äggen ska utvecklas till larver.

- Deras huvudsakliga föda är gräsrötter och finns det då ett stort antal larver så är det inte så märkligt om stora delar av gräsmattan blir förstörd, förklarar biolog Jansson.

Larverna är i stort sett omöjliga att upptäcka innan det är för sent.

- Fåglar brukar trivas i närheten av larverna, inflikar Jansson.

- Vi har haft massor av skator här som river upp gräsmattan och plockar ful-ingarna, berättar Malvina Sjöberg.

- Jag får panik när vi får köra bort det ena lass-et efter det andra med dött gräs. Vi har säkerligen kört iväg 15-20 kärror.

När larverna så småningom förpuppas till ollonborrar blir dessa 2,5-3 centimeter stora skalbaggar.

- Det vanliga är då att skalbaggarna lämnar området. Någon garanti för att det inte ska finnas nya larver i gräsmattan nästa sommar kan jag dock inte ge. Men det är inte vanligt, tröstar Lars-Åke Jansson.

- Något botemedel för att få bort larverna redan nu känner jag inte till. Möjligen kan familjen få råd av en trädgårdsmästare.

- Vi upptäckte larverna i början av augusti när skatorna höll på och rev upp gräset. Då trodde vi att det bara vara tillfälligt men sedan har eländet bara fortsatt, berättar Yngve Sjöberg och visar upp en av inkräktarna.

- Vi har bott här i 30 år och aldrig tidigare har vi varit med om något liknande. Det märkliga är att det inte finns några larver hos grannarna.

För makarna Sjöberg är det bara att vänta till våren. Då gäller det att fylla igen de mörka fälten där gräsmattan tidigare frodades.

- Vi ska lägga ny jord och så nytt gräs och sedan är det bara att hoppas att vi aldrig mer behöver drabbas av något liknande.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons