Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gräsbrand spreds vidare till veden

Annons

En trave bakugnsved brann upp i samband med en gräsbrand vid fridsföreningens samlingslokal i Arvslindan. Dessutom eldhärjades ungefär 2000 kvadratmeter gräs och sly vid branden, som startade vid 13.30-tiden.

Det var i samband med gräs- och lövbränning som elden spred sig och Gagnefs räddningskår fick tillkallas. Kåren fick snabbt gräsbranden under kontroll och kunde sedan släcka elden även i bakugnsveden.

Under fredagen rådde det förbud mot eldning av gräs och löv. Gagnefs räddningschef Thomas Gruhs betonar att alla som ska elda först bör ringa 023-27290 för att få besked om det är tillåtet att elda.

- Om det inte kommer regn dessförinnan är situationen besvärlig inför valborgsmässofirandet. Tillsammans med räddningstjänsten i Leksand har vi beslutat att under vissa förutsättningar ge dispens för våreldar och valborgsmässobrasor, säger brandchefen.

Förutsättningarna är att de som ska tända vårbrasor anmäler det till räddningstjänsten och får råd angående säkerheten.

- Just nu är det mycket torrt i skog och mark, varför vi manar till största försiktighet, säger Thomas Gruhs, som kommer att ägna en stor del av valborgsmässoaftonen åt att hålla tummarna för nederbörd.

Om det kniper kan han rent av tänka sig att dansa regndans.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons