Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granström hoppas att Västerås tänker om

Annons

- Jag och kommunalrådet Roger Stål har samma uppfattning. ABB:s industrigymnasium i Ludvika har bidragit till att vi har fått en förbättring på gymnasiesidan i Ludvika.

- Inte bara det utan skolan har också ökat intresset för arbete i industrin. I ett sådant perspektiv vore det synd om ABB-gymnasiet försvann.

Granström anser inte att det går att via riksdagen göra något i frågan utan han bedömer att det är mer upp till kommunpolitikerna i Västerås .

- I riksdagen skapar man möjligheter till friskolegymnasier och det har vi gjort.

- Skulle det vara fel på nuvarande lag hinner vi inte ändra den så snabbt att vi kan rädda industrigymnasiet.

- Även om jag sitter i riksdagen så tror jag inte att kommunpolitiker i Västerås lyssnar på mig. Det är inte lagstiftningen som behöver ändras i detta fall utan det är Västerås kommuns hantering, säger Granström och påpekar att valet är upp till Västerås kommun att fatta.

Västerås och Ludvika/Smedjebacken betalar i dag 107 000 kronor men Västerås överväger att sänka ersättningen med över 40 000 kronor per elev.

Detta har lett till att ABB Industrigymnasium inte ens vågar garantera de elever som går på skolan att de ska få fullfölja sin utbildning.

Från i år ska de icke kommunala privata gymnasieskolorna jämställas med den kommunala och få ekonomiska bidrag efter samma grunder som den.

Tidigare har kommunerna betalat efter en riksprislista, som byggt på ett sorts nationellt snittpris.

94 av de 177 eleverna på ABB-gymnasiet i Västerås kommer från Västerås kommun.

Utbildningsnämnden i Västerås ska besluta om ett modifierat ersättningssystem i slutet av mars och förslaget blir offentligt i veckan.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons