Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granström general för ja-kampanj

Annons

Nu är det helt klart att riksdagsmannen Per-Erik Granström blir ja-general för Dalarnas socialdemokrater inför folkomröstningen om euron.

Men det kommer inte att bli någon lång, påkostad valrörelse.

- Nej, jag tror att det kommer att bli en kort och intensiv valrörelse de sista tre veckorna före folkomröstningen. Fram till det kommer mycket att handla om opinionsbildning och kunskapsinhämtning, säger Granström.

Har ni mycket pengar?

- Nja, än så länge har vi fått 15 000 kronor från partidistriktet, lika mycket som nej-sidan. Det är ju väldigt lite pengar om man jämför med en valrörelse inför ett ordinarie val. Vi har ännu inte fått något från ja-kommittén på riksnivån, men jag utgår från att vi kommer att få något därifrån. Men det kommer inte att bli några stora glättiga affischkampanjer. Vi kommer att köra lågbudget, där våra egna insatser i opinionsbildningen blir mest påtagligt.

Under våren kommer det bland annat att bli studiecirkelverksamhet.

- Vi ska också jobba en del med mötesverksamhet, och göra arbetsplatsbesök.

Per-Erik Granström är inte orolig för att han som ja-general i ett EU och EMU-skeptiskt län som Dalarna kommer att ta politisk skada av detta.

- Nej, absolut inte. Jag är övertygad om att arbetet med ja-kampanjen kommer att stärka min politiska framtid. Jag var också ja-general vid EU-folkomröstningen. I den här folkomröstningen känner jag att argumenten för att gå med är ännu starkare.

Men du håller väl med om att nej-sidan är i klar majoritet i ditt parti i länet?

- Nej, jag är inte så säker på det. Min känsla när jag byggt upp nätverket är att jag tagits emot positivt. Jag tror det är många av våra medlemmar som är positiva till EMU, men inte riktigt vågat ge uttryck för det.

- Vi ska driva en socialdemokratisk ja-kampanj, som inte ska blandas ihop med näringslivets ja-kampanj. Vi gör det därför att vi är starka förespråkare för att med Sverige i EMU skapas bättre förutsättningar för bra tillväxt för att trygga den generella välfärden. Vi ser EMU som en demo-kratisk motkraft mot globala marknadskrafter.

Ingen rädsla för att vi måste avhända oss vår penningpolitik?

- Nej, tvärt om. Sverige är redan så beroende av omvärlden. Sveriges riksbank sneglar hela tiden på vad som händer vid Europeiska centralbanken innan den vidtar några åtgärder. Som det är nu kan vi inte påverka sammanstättningen av ledarskapet i ECB, och vi får inte vara med i ekofin-ministerrådet. Går vi med stärker vi Sveriges inflytande.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons