Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslöst i Schweiz

Annons

Gränslöst är en ensemble från musikskolan i Falun som spelar folkmusik från hela världen. Den 14 maj påbörjade de en resa till Schweiz. En buss, som rattades med säker hand av chaufförerna Oljan och Fimpen, fylldes med 32 ungdomar plus ledare.

Gruppen deltog i en festival med ungdomar från hela Europa. Allt gick som på räls, trots att de åkte buss. Resenärerna var så godtrogna att de utan vidare lät sej luras av Oljan när han bad dem trycka upp sina pass mot rutan när de åkte ombord på färjan.

Den 16 maj var Faluungdomarna framme i staden Neuchatel. Där sov de i tält... eller sov förresten. Det blev inte så mycket av den varan om sanningen ska fram.

Festivalen var utspridd på tre olika ställen. Nu var Neuchatel avklarat och nästa destination var Domat-Ems. Där väntade värdfamiljer. Faluborna skulle göra en konsert tillsammans med en orkester och kör, som tog emot gäster. Alla var väldigt välkomnande, orkestern hade till och med tränat in några dalalåtar till konserten.

När det sedan var Gränslöst tur att gå upp på scenen kändes förväntningarna stora. Gensvaret från publiken var ännu större! Gruppen fick spela, inte bara ett, utan tre extranummer.

En till konsert var inplanerad, i staden Chur, men det blev två spelningar eftersom Gränslöst hade blivit så populära att många ville höra dem igen.

På extrakonserten var det mest ungdomar från Domat-Ems som lyssnade, och alla dansade.

Succén berodde nog på att Gränslöst stack ut. Gruppen spelar utan noter, mer röjigt än finstämt och såg annorlunda ut. Dessutom var ledaren Stefan Westberg charmig med sin halvdana tyska.

Det bästa med resan var ändå inte att spelningarna gick så bra, utan gemenskapen och sammanhållningen i gruppen, och alla interna skämt som uppstod.

Den 20 maj var Gränslöst tillbaka i Falun. Trötta och glada, men också lite ledsna över att resan var slut. Stefan Westberg var också nöjd. Vem fick inte en liten tår i ögat när han förklarade:

- Detta är det bästa Gränslöst jag haft på alla tretton åren.

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons