Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslöst glad musikafton

Annons

Orsagalan bjuder på ett tvärsnitt av Orsas breda musikliv. Det är gränslös musik utan hinder av ålder eller musiksmak. Alla sitter in där de behövs. Därav kommer att Ungdomskören blir kompad av Orsa spelmän, musiker som övriga världen betalar rejäla gager bara för att få lyssna till. Tillsammans gjorde de den vackra "Hemlängtan" av Björn Skifs.

Därav kommer också att etablerade musiker som Kalle Moraeus och Bengan Janson, ställer in sig bland ungdomarna i Mellanstadieorkestern och hänfört lirar om Roy och Rogers mack.

Spelglädjen är enorm på alla händer och det är bara att stämma in med en av kvällens dirigenter, Olle Moraeus, "Det svåraste är att få av dem av scenen"!

Orsagalan är underhållning av högsta klass, men också ett medel för att utveckla musiklivet i Orsa. Sjuttiofem procent av nettot tillfaller musikskolan och används främst till att komplettera med udda instrument.

Resterande netto lägger Rotary händerna på. Det här året till sin strävan att utrota polion i världen.

Nettot brukar därtill bli bra, då det mesta i arrangemanget sker på ideell grund.

Kalle Moraeus och Bengan Janson är inte bara två härligt samspelta musiker. De trivs uppenbarligen alldeles utmärkt med varandra och mellantugget får publiken att må ännu bättre.

Kalle hävdar att de är spelmanskårens svar på systrarna Graaf, det är bara det att han i motsats till ena systern inte har hunnit ta bort silikonet än.

Bengan påstår sig ha varit på turné till Norrtälje som "De tröstlösa" tillsammans med Allan Edwall och Kristina Lugn som chaufför.

Det blev introduktionen till en av kvällens höjdare "Slumpens makt i Luleå", en prata av Allan Edwall som fick näst mest ovationer. Vinnare alla kategorier var självklart Kalles "O sole mio" krävd av publiken.

Efter dryga tre timmar, inklusive kvällens kaosövning (kaffepausen) kunde publiken och arrangörer lämna och stänga folkparken för den här gången. Vi ser redan med förväntan två år framåt i tiden och nästa Orsagala.

Så länge behöver vi inte vänta på nästa möte med de båda ekvibrilisterna. Redan i slutet av den här månaden dyker Bengan upp vid en konsert i slipstensgruvorna och i höst är han tillbaka tillsammans med Kalle för konsert i Grönklitt.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons