Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränslös gemenskap

Annons

Under lördagseftermiddagen samlades omkring 75 personer till fest i Djurås missionskyrka.

Det var en manifestation mot rasism, mot främlingsfientlighet, mot likgiltighet, mot handlingsförlamning och mot den tystnad som kan vara förtryckets språk.

Men det var först och främst en hyllning till livet och till gemenskapen mellan människor.

Samlingen var en del i en lokal studiecirkel om Israel-Palestinakonflikten. Deltagarna hade bjudit in personer med rötter i bland annat Angola, Kongo-Kinshasa, Kurdistan och Palestina.

Bland de inbjudna märktes också representanter för det islamiska centret i Borlänge och munkar från det buddhistiska templet i Ulfshyttan.

Borden var dukade med palestinsk och thailändsk mat från restaurangerna Jerusalem i Mockfjärd och Pönkun i Dala-Floda.

- Oavsett nationalitet, kulturell bakgrund och religion är vi människor med samma grundläggande behov. Vi är här för att dela. Ingen ska behöva kränkas eller trampas på beroende på könstillhörighet, ras, religion eller etniskt ursprung, sade Thomas Magnusson, som leder studiecirkeln och som ledde lördagens fest.

Festen inleddes med mingel och ett inledningsanförande av Thomas Magnusson, fortsatte med sång, musik, mat och samvaro, under vilken de internationella gästerna berättade om sig och sina respektive länder, innan den avslutades med kaffesamkväm och sång.

- Kommunikation, möten, respekt och förståelse är viktiga begrepp i en process där människor ska lära känna varandra. Kommunikation är en förutsättning för integration, påpekar Thomas Magnusson och tillägger att tystnad kan öka motsättningarna och spä på fördomarna.

- Genom att mötas och dela med oss av de upplevelser och erfarenheter som präglat våra liv kan vi öka förståelsen. Det är idag vi formar vår framtid och morgondagens samhälle. Låt oss göra det tillsammans. Vi behöver varandra och olikheterna ger en mångfald som berikar allas vår tillvaro, konstaterar Thomas Magnusson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons