Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränsen ska gå vid människors lika värde

Annons

Detta är en viktig fråga. Munters åberopar regeringsformen (RF), vår viktigaste grundlag, som bland annat säger att demokratins idéer ska vara vägledande för samhället. Munters slutsats blir att vi ska hålla extrempartier, såväl till höger som vänster, utanför i alla sammanhang. Han kritiserar en kammarrättsdom som slår fast att sverigedemokraterna ska ha rätt att hyra kommunala lokaler.

Hur avskyvärda dessa partiers åsikter än är tycker jag ändå att Munters har fel. Strax före den av Munters citerade meningen i RF står nämligen den regel som handlar om yttrandefrihet. Det är den regeln kammarrättens dom ska ställas mot, inte kommunallagen. Munters frågar varför inte RF:s demokratiregler tillämpas. Man kan lika gärna ställa frågan varför inte RF:s yttrandefrihetsregler ska gälla.

Hur ska då rektorer och skolledare agera utifrån de till synes oförenliga bestämmelserna i RF? Först kan konstateras att skolan inte är en allmän plats och den kan därför själv bestämma vilka som får respektive inte får komma dit. Grundlagen tvingar inte skolan att öppna sina portar. Det viktiga är på vilka grunder man beslutar att stänga ute ett politiskt parti. Motiveras ett nej med att man ogillar partiets åsikt bryter man mot reglerna om yttrandefrihet.

I en dom från regeringsrätten godkändes motiveringen att man inte av tids- och resursskäl kunde ta emot alla partier. Man kan även anföra att ordningen i skolan kan störas. Den senaste tiden har vi sett att varhelst extrempartier på högerkanten dyker upp blir det ofta bråk. Risken för att få in detta i skolan borde avhålla de flesta skolledningar från att tillåta antidemokratisk propaganda i skolan. Ett annat skäl är risk för lagbrott, till exempel hets mot folkgrupp.

Att ställa krav på demokratisk renlärighet är inte lätt. Här inställer sig ett antal besvärliga frågor. Vem bestämmer vad som är extrempartier? Och vem kan klart definiera ordet demokrati? Hur göra en gränsdragning av extrempartier på vänsterkanten?

Rektorer har tillräckligt att göra utan att behöva fungera som åsiktspoliser. Gränsdragningen blir enklare om man istället utgår från alla människors lika värde som det också står om i regeringsformen. De partier som inte ansluter sig till detta kan hållas borta från skolan. Det råder ingen tvekan om att till exempel sverigedemokraterna inte klarar det kravet.

DAN WESTERBERG

Mer läsning

Annons