Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granqvist vill samarbeta om gruvan

Annons

Ludvikas förre kommunalråd Lennart Granqvist blev inte först med att muta in järnmalsgruvan i Blötberget. Hans idé var att återöppna Blötbergets järnmalmsgruva och driva en ort mot Grängesberg och ta de rika grängesmalmerna från Ludvikahållet istället för att man som man i alla tider tänkt att ta malmen från Grängeshållet.

Både Grängesmalmerna och Blötbergsmalmen har redan mutats in.

Archelon Mineral AB med säte i Göteborg har begärt ett 303 hektar stort undersökningstillstånd runt Blötbergets gruva mot Gonäshållet.

- Vi har en längre tid haft diskussion med Tore Hallberg i Archelon om detta. Hallberg har tidigare drivit Harnäsgruvan i Värmland. Den 16 januari kom deras ansökan in, berättar Monica Ferenvik på Bergstaten som beviljar undersökningstillstånd.

Detta tillstånd är treårigt och kostar 6 060 kronor, det kostar sedan 20 kronor per hektar och år. Bergmästaren kan efter att de tre åren gått förlänga undersökningstillståndet om han finner att prospektören gjort vad han ska och det finns skäl att förlänga rätten.

I Grängesberg har företaget Grufbolaget Roslagen HB den 19 december begärt att få undersöka Grängesfyndigheten. Archelon genomförde nyligen nyemmision på 18 miljoner kronor som fulltecknades.

Archelon har som affärsidé att identifiera, förädla och skapa mervärden i tidiga råvaruprojekt. Bolaget innehar undersökningstillstånd i Sverige avseende bas- och ädelmetaller samt diamant. Man har också ett järnmalmstillstånd i den gamla Finnmossgruvan i Nordmaling.

Tore Hallberg i Archelon hade inte kännedom om Lennart Granqvists idéer.

- Vi har inte beviljats tillståndet än men vill utveckla portföljen med järnmalmstillstånd. Det låter som en värdefull kontakt så jag kommer att ta kontakt med Lennart Granqvist. Det här är jättestora projekt så jag samarbetar gärna. Ska man överhuvud taget lyckas med att få igång en järnmalmsgruva så måste man samarbeta med många intressenter.

- För det första kostar det en förfärlig massa pengar, man måste ha samarbete med marknaden, alltså den som ska köpa malmen. Ett gruvprojekt är mycket komplext, understryker Tore Hallberg.

När företaget fått sitt undersökningstillstånd beviljat så inleds en period där man inventerar all gammal information och kompletterar den nya informationen som man kan få med borrningar.

- Parallellt med detta så blir det jobb med marknaden. Det låter intressant att det finns fler än oss som vill få igång järnmalmsgruvor, säger Hallberg.

Lennart Granqvist säger sig ha utländska intressenter som visat intresse av att köpa järnmalm och säkra stora leveranser för många år framöver.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons