Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granntvist om musikskolan

Annons

Tidigare har Ludvika kommun backat upp de frivilliga musikundervisningen till 70 procent, medan Smedjebacken stått för 30 procent. När det framgick att Smedjebacken använde mer av resurserna än vad de betalat för, fick kommunen efterkrav på merkostnaderna.

- Proportionen mellan Smedjebacken och Ludvika visade sig inte stämma, eftersom Smedjebacken använde mer av resurserna. De opponerade sig mot efterkraven, men man kan inte bara låta det bli fler elever utan att betala för det, förklarar social- och utbildningschef Kah Slenning och vice nämndordförande Håkan Anestedt.

Nu har Smedjebackens kommun gett signaler om att de kan minska sin finansiering för såväl frivillig musikundervisning som medverkan i grundskolan. Minskad volym för Västerbergslagens dans- och musikskola, skulle kunna innebära att hela verksamhetsgrenar måste avvecklas.

För att motverka att kompetensbredden krymper, vill social- och utbildningsnämnden hitta nya vägar för VDM.

Enligt sou-nämndens undersökning skulle Ludvika kunna agera på egen hand, oberoende av Smedjebacken, i den verksamhet som vetter mot grundskolan.

- Vi vill se om det är en god idé att låta VDM komma lite längre in i musikskolans undervisning - och eventuellt förbättra undervisningen, säger Slenning.

Att växla över pengar från grundskolan till VDM, utöka musikskolans ansvar för undervisningen även i grundskolan, sker när det är praktiskt lämpligt, förklarar förvaltningschefen. Det får inte bli problem mellan klasslärare och musiklärare, utan måste ske i samförstånd.

- Men det är klart att det finns klasslärare som gärna ser att musiklärare tar över musikundervisningen, precis som det finns klasslärare som inte vill undervisa i gymnastik.

Det blir viktigt att hitta rätt person för rätt jobb, för att på så vis öka stabiliteten i undervisningen, år för år, framhåller nämnden.

- Vi är nyfikna på integrationsmöjligheterna när det gäller att låta musikskolan komma in mer, säger Slenning.

Det finns ingen formell uppsägning av avtalet från Smedjebackens sida, men signalerna pekar på att de vill minska sina anslag från taket 2,4 miljoner till 2 miljoner.

- Men vi vill vara ute i tid. Även om vi skulle få en jättefin finansiering från alla så är det en kvalitetsförbättring för grundskolan. Det är egentligen något man inte måste göra under bilan... konstaterar Kah Slennning.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons