Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannsamverkan en lösning för glesbygdsbyar att hejda kriminaliteten

Annons

I drygt tre år har Venjan mobiliserat Grannsamverkan. Det är ett kollektiv av en massa idealister som samarbetar för att ge trygghet till alla boende på orten och för att hålla kriminaliteten på avstånd.

Grannsamverkan bildades bland annat för att Venjan hade problem med fyllekörningar som utgjorde en allmän fara.

En av flera i ledningsgruppen är Ingemar Bixo, tidigare polis i Stockholm, som konstaterar att det med något undantag inte förekommit någon kriminalitet i Venjan efter Grannsamverkans tillkomst.

- Vi hade en fyllekörning som vi ingrep mot och överlämnade till polisen för hantering. Annars har det varit lugnt, säger Bixo.

- Fast vi är inte overksamma för det. När en pyroman härjade under sommaren 2003 hade vi kontinuerlig kontroll i fäbodar och på andra mera avlägsna platser.

Vid Åsbergets fäbodar fick Grannsamverkan larm om att någon körde snöskoter fram och tillbaka mellan stugorna. Det visade sig vara en av stugägarna som preparerade vägen upp till sin fastighet.

- En annan person upptäckte folk med ficklampor som gick omkring i kvällsmörkret i fäboden Norrgårdssäl. Kontrollen som gjordes visade att det var stugägare som letade efter vatten enär grundvattennivån var så låg att brunnen sinat.

Den senaste utryckningen gjordes till fritidsområdet där någon noterat att en dörr stod öppen till en förrådsbyggnad.

- Det var inget inbrott, utan fastighetsägaren hade glömt att stänga dörren.

Ingemar Bixo säger det finns sex till åtta namn som kontaktpersoner för Grannsamverkan. I telefonkedjan är det många fler.

- Man ringer till den kontaktperson man känner för och sedan rullar det vidare om det handlar om en anmälan om något vi bör titta närmare på.

För kort tid sedan var Ingemar Bixo till Skattungbyn och redogjorde för hur Grannsamverkan arbetar i Venjan. Även Skattungbyn vill starta en Grannsamverkan efter bland annat ett antal stölder i byn.

I brist på poliser kan allmänheten hålla busarna på avstånd. Det tycks Venjan ha bevisat.

- En förutsättning för den här verksamheten är att det finns idealister, människor som frivilligt ställer upp. Det finns ingen ekonomi i det här. De som är med är beredda att avsätta fritid och bensinpengar, sammanfattar Ingemar Bixo.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons