Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannbråk ledde till slagsmål med järnrör

Annons

Händelsen ägde rum den första maj i år. På valborgsmässoafton hamnade två personer i gräl med varandra, vilket ledde till en uppgörelse ute på gården dagen därpå.

De berörda personerna tillhör två familjer som är grannar sedan tre år tillbaka. I vittnesmål framkom att familjerna haft en kylig relation i flera år.

Osämjan ska ha haft sin grund i en polisanmälan mot personer i de åtalades släkt. Anmälan föregicks av att sonen i grannfamiljen talat med polisen och besvarat deras frågor angående bilinbrott i fastighetens garage.

- De ville döda mig. De har varit ute efter mig under en längre tid, sade sonen i sitt vittnesmål.

I rättssalen stod han som målsägande tillsammans med sin far och lillebror. De menade att misshandeln planerats av den andra familjen i detalj.

Under bråket på parkeringen användes järnrör och basebollträn. De åtalade hade sina tillhyggen nedstoppade och gömda bakom ryggen. Pappan försökte skydda sin son, vilket ledde till flera slag på händer och huvud.

När den yngre brodern kom till platsen brottades han ner på marken och fick motta slag och sparkar.

Flera grannar uppmärksammade slagsmålet och skrek från sina fönster. Bråket, som pågick i en kvart, fick då sitt slut.

Kammaråklagare Ulf Edsfors använde rättsintyg och fotografier för att bevisa skadorna på pappan och den äldre sonen. Enligt åklagaren var misshandelsbrotten att bedömas som grova eftersom de tilltalade visat särskild hänsynslöshet och råhet.

De tilltalade saknade kroppsskador vid läkarundersökning.

Kammaråklagaren yrkade på två års fängelse för två av männen som misshandlat samtliga tre målsäganden, och två års fängelse för en av männen som misshandlat två.

Försvaret hävdade att målet skulle ogillas och deras klienter försättas på fri fot.

Två av männen som suttit häktade på grund av att det fanns risk för att de skulle försvåra polisutredningen har nu släppts. Den tredje mannen sitter fortfarande häktad eftersom det finns risk att han annars försvinner från landet.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons