Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grannar samverkar

Annons

Resultatet har uppnåtts med hjälp av bland annat bättre kommunikation mellan grannarna och att allt fler bryr som om vad som händer på bostadsområdet.

- Sedan grannsamverkan startade i april förra året har antalet anmälda brott minskat vid Bergtäktsvägen och Magistratsvägen, berättar Erik Gatu.

Däremot har anmälningar om brott totalt i ökat i Säter.

Grannsamverkan i Siggebo underlättas med hjälp av den gemensamma möteslokalen och hyresgäster som ställer upp när det behövs. Med hjälp av en namnlista över de mest aktiva personerna når man lätt varandra.

- Vi tar itu med problemen direkt och väntar inte på att det spårar ur, säger en av deltagarna.

Det innebär bland annat om det festas mycket i någon lägenhet talar man med vederbörande. Räcker inte det går man vidare till Säterbostäder med problemen.

Oftast är det yngre människor som har partaj.

- Det går alldeles utmärkt att prata med yngre människor om de som stör, säger Jan Norman, boende i Siggebo.

Under senare tid har dock ungdomsfylleriet ökat i området, konstaterar mötet.

- Jag hörde några ungdomar som pratade med varandra och sa att deras föräldrar köpt ut alkohol till dem inför valborgsmässohelgen, berättar en av de boende.

Det fick Erik Gatu att berätta om polisens syn på ungdomsfylleriet:

- Det är en trestegsraket. Först gäller det föräldrarna och fungerar inte de så handlar det om sociala insatser och i sista hand polisen. Jag tycker att vi inom polisen har viktigare saker att syssla med än att ta hand om fulla ungdomar.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons