Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grängesberg slår vakt om den lokala vården

Annons

Före mötet informerade Roland Lindström om ambulanssjukvården i Västerbergslagen. Han kom med en av de nya ambulanserna och demonstrerade beredvilligt all utrustning och livräddande teknikaliteter, den så kallade mobimeden i synnerhet.

Inne på podiet fanns de båda lokala landstingspolitikerna Bengt Stelin och Ivan Eriksson, två starka kort på den socialdemokratiska bänken.

I publiken fanns flera kändisar när det gäller vården och vårdfrågorna, bland andra doktor Birger Bronéus och verksamhetschefen Karin Lundström från den nedläggningshotade vårdcentralen i Grängesberg.

Nämnas ska också Siv Andersson, drivande kraft inom hjärt- och lungsjukas förening och Folke Thelin, s, ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

- Inga som helst beslut ska fattas här i kväll utan vi noterar de tankar som finns hos er inför representantskapsmötet den 26, deklarerade Kjell Stenberg.

Under mötet fokuserades starkt på Grängesbergs vårdcentral och det nedläggningshot som upprör många på orten. Stenberg hade tagit fram en del statistik som tydligt ger belägg för att verksamheten har ett berättigande även i framtiden.

- 4 200 personer är inskrivna och det förekommer 5 900 besök per år. Om de tycker det är för litet kan vi ha ett större upptagningsområde och när det gäller ekonomin kan man lägga på litet på avgifterna. Det skulle ge två miljoner om man lade på 50 kronor per besök.

Bengt Stelin markerade värdet av att den lokala vården räddas.

- Grängesbergs vårdcentral är väldigt effektiv. Därför känns det egendomligt om man plockar bort en verksamhet som går bra.

- Solsidan kan gott flytta in på Ludvika Norra. Det är en klar uppfattning från min sida, fortsatte han och rekommenderade en gemensam administration för samtliga vårdcentraler i hela Ludvika kommun.

PRO-basen Wivianne Hellström gjorde en skarp markering till vårdcentralens fördel.

- De som bor på Väster tvingas byta buss flera gånger innan de kommer till vårdcentralen på lasarettet. Här i Grängesberg finns 877 personer över 65 år och de får det inte lätt om det blir en nedläggning, betonade hon.

Lollo Söderqvist från Hörks Hage kan heller inte godta att vårdcentralen försvinner.

- Om vi förväntas åka till en vårdcentral i Ludvika kan väl de i Ludvika lika gärna resa till Grängesberg för att få vård.

En annan fråga som ventilerades på mötet var hotet mot vårdplatserna vid Ludvika lasarett. I Grängesberg, liksom på övriga håll i trakten, ser man med oro fram mot att många, eller i värsta fall de flesta inläggningar i en framtid ska ske i Falun.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons