Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grängesberg fixar öl åt hela Sverige

/
  • Hela Sverige. Personalchefen Mats Nilsson konstaterar att nu har man nått sådana volymer i Grängesberg att man har kapacitet att släcka hela Sveriges öltörst.
  • Andra bryggeriet. Utbyggnaden av Grängesbergs brygghus är det andra bryggeriet som Spendrups bryggmästare Joachim Fleuchaus varit med om att bygga upp.
  • Törsten. Det går fort att tömma jättelagret på alla 700 olika artiklar när sommarvärmen kommer.
  • Sommaröl. Spendrups tryckförare har fyllt sitt lager och dessutom så har man lagrat upp i två stora lager utanför bryggeriet.
  • Mariestads. – Det är lättare att brygga nu, man har en helt annan överblick, säger Fredrik Trygg som har bryggerivärldens bäst datoriserade styrsystem att köra.
  • Nya lagertankar. 16 nya lagertankar ska lyftas in i den 25 meter höga tillbyggnaden som gör att Grängesbryggeriets ölvolymer kan öka med 50 procent.

Annons

Ungefär 50 miljoner kronor kostar brygghuset och lagertankarna, byggda så att kapaciteten i bryggning och lagertankar kan fortsätta byggas ut i takt med marknaden. Spendrups anställda kan nu brygga ännu mer och indirekt ger det jobb till dem som ska leverera allt det nya ölet till de svenska kunderna.

Joachim Fleuchaus som är bryggmästare på Spendrups Bryggeri i Grängesberg är tillsammans med personalchefen Mats Nilsson mäkta nöjda med tillbyggnaden.

- Vi kommer att kunna förse hela svenska folket med öl härifrån, säger Mats Nilsson som avslöjar att det handlar om en utbyggnad som är liten till ytan men som ger stor effekt.

Brygghuset från 1986 har en yta på 51 000 kvadratmeter och klarade åtta bryggningar per dygn. Det har byggts till med blott 460 kvadratmeter men ack så effektivt utnyttjade kvadratmeter för kapaciteten ökar med hela 25 procent med ett nytt modernt datoriserat styrsystem, en ny maltkross och en ny vörtpanna.

Störst effekt får de 16 nya lagertankar som byggs i ett 25 meter högt isolerat lagerrum på 564 kvadratmeter. Det är dessa lagertankar som gör att Spendrups bryggarkapacitet av öl ökar med hela 50 procent.

Och bryggmästaren vet vad han får för pengarna för han har byggt ett nytt bryggeri tidigare.

Innan Joachim Fleuchaus började som bryggmästare på Spendrups i Grängesberg 2003 studerade han först till bryggmästare "Bauer und Mälzer" i Tyskland. Därefter följde universitetsstudier fram till 1989 på det tekniska bryggaruniversitetet München-Weihenstephan. Sedan började karriären i ett bryggeri i Tyskland och vidare till Harboe i Danmark.

- Jag jobbade fyra år på Harboe i Danmark. Harboe byggde sedan ett helt nytt bryggeri i Dargun i Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Där var jag åren 1994 till 2003 med om att bygga upp ett bryggeri som är lika stort på öl och lite större på läsk än vad vi är i Grängesberg.

- Att jag sökte mig hit beror på att jag under Danmarksåren började tycka om Norden. Nu har vi byggt Grängesberg med den modernaste bryggarteknik som finns från tyska Krones, säger Joachim Fleuchaus som svarar lite undvikande på frågan vilket öl han tycker bäst om.

Han har själv tagit fram receptet till Spendrups Bright, det nya ölet med 50 procent färre kolhydrater som ändå smakar öl och som vänder sig till dem som fastnat för GI-metoden eller tror att man blir fet av öl.

Som tysk är det naturligt hemlandets öl som är det bästa. En av de absoluta favoriter han har är Reidenburger Pils, ett ofiltrerat kravmärkt öl med de bästa råvaror som finns.

Mats Nilsson och operatören Fredrik Trygg som kör brygghuset med den nya helt datoriserade styrutrustningen tycker båda att Mariestadsölet är det bästa.

- Det är lättare att brygga nu, man har en helt annan överblick, säger Trygg.

- Vi har nu hela processen dokumenterad och kan brygga öl som smakar exakt likadant oavsett om kvaliteten på kornmalten varierar som den gjort det senaste året, säger bryggmästaren.

Under våren har Spendrup byggt upp sitt hittills största lager med drycker och öl. Lagret är fyllt och Spendrup lagrar i ytterligare ett par stora lokaler utanför bryggeriet för att släcka sommartörsten.

- Lagret är enormt stort och när man tänker på hur mycket som rinner ned i alla svenskar strupar så får man ett begrepp om hur mycket det handlar om. Mycket av det som dricks i sommar kommer härifrån, säger Royne Lundblad som har till jobb att fylla alla långtradare på ett rationellt sätt.

Fakta: Spendrups volymer

  • 1925. Jens och Ulf Spendrups farfar köpte bryggeriet som tappade 600-700 flaskor per dag och som distribuerades med häst och vagn.
  • 1979. Spendrups överlevde mellanölsförbudet och investerade i en burklinje som ökade kapaciteten från 8000 burk i timmen till 24 000 burk och en totalvolym på 36 miljoner liter.
  • 2007. Spendrups bygger ut brygghuset och ökar ölkapaciteten med 50 procent. I teorin kan man släcka alla svenskarnas törst på öl.

Mer läsning

Annons