Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grangärdes största skenmanöver

Annons

Här genomfördes första upplagan av Jernrännet, Grangärdes största skenmanöver för barn, vuxna och ungdom på glid.

Cirka 140 spänstäckel gled runt sjön och trivdes.

Allvarsamt folk som profilerat sig i helt andra sammanhang var plötsligt hurtiga typer som gled omkring och bara n-j-ö-t.

Här hade inte den grävande journalistiken en chans. Inte en gnällspik så långt örat nådde. Enbart glada miner.

Tävlingsledaren och hotellvärden Joost van der Maarel var dock en smula besviken. Men bara lite. Han hade fått rapport om att solen sken nästan hysteriskt så nära som i Borlänge.

På Bysjön var det en gnutta gråkulet, om sanningen ska fram. Men stämningen och umgänget med publiken värmde verkligen.

Här har gränjefôlket skapat en framtida succé om bara Pohlmans gäng ställer upp framgent.

Sigge Sundberg har inte skrin(n)lagt sina planer på att varva ner sina åtaganden som bubbelgubbe (speaker) och fanns på plats, ständigt uppmanande publiken - relativt stor - att heja fram skrinnarna. Han hetsade publiken så till den milda grad att man ett ögonblick fick för sig att det var direkt åtalbart att inte göra vågen även när den mest tafflige stapplade sig fram på gränsen till hjärtintensiven.

- Vi hade 60-talet förhandsanmälda i går kväll (fredag). Men titta nu, sade Solveig Bodare, arrangemangets First Lady, som kunde räkna till 140 deltagare innan sista nummerlappen lämnats ut.

Bland de som hämtade sina lappar kan nämnas trefaldige OS-guldmedaljören Tomas Gustafson, som leende och glidande såg Stakhedlandet, Norrbo, Västansjö, Grytänge och Korsnäsberget och myste sig igenom eftermiddagen i Grangärde.

Senare på eftermiddagen föreläste han i sockenstugan utan att vara det minsta andfådd.

Startnummer 203 var Siv Juhlin, även hon dubbelarbetande den här helgen. Hon är vd hos Gustavsbergs porslinsfabrik och efter väl förrättade varv på Bysjön fanns hon på på plats i Grangärdegården i går eftermiddag för att tala om Gustavsberg och porslin. Den som såg henne på Bysjön uppfattade inte henne som speciellt bräcklig.

Succé är ett slitet ord, men det kan inte hjälpas att vi måsta ta till det igen. Med full täckning.

Gränjefôlket har skapat en framtida klassiker.

Punkt.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons