Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grangärde folktandvård i kris

Annons

Nödropet kommer från Sigrid Sandberg, första tandsköterska vid Folktandvården i Grangärde.

Den omdiskuterade bristen på tandläkare slår mycket hårt i de norra och västra delarna av Ludvika kommun. I Grangärde och Fredriksberg ligger all behandling nere. Utan tandläkare måste verksamheten inskränkas till undersökningar och förebyggande verksamhet för barn och ungdomar med bland annat kost och flourrådgivning.

På Folktandvården i Grangärde arbetar tre tandsköterskor och en tandhygienist, samtliga på deltid. De rycker dessutom från och till in som hjälp vid klinikerna i Ludvika. På mottagningen i Fredriksberg finns ytterligare en hygienist.

De båda enheterna är formellt samverkande, men utan tandläkare kan det inte bedrivas en fungerande tandvård värd namnet på någon av platserna.

- Det är verkligen illa, suckar Sandberg som befarar att den svåra situationen på sikt leder till att denna del av folktandvården i Västerbergslagenkan kommer att förlora många patienter.

- Vi har full förståelse för att folk här i bygden är förtvivlade. De ringer och frågar hur det ska bli och om det kommer någon tandläkare snart. Alla pratar om det här, fortsätter hon upprört.

Vuxna och pensionärer som drabbas av akuta problem, till exempel svår tandvärk hänvisas till den så kallade veckojouren i Ludvika där även privata tandläkare ingår. Barn med samma bekymmer tas omhand på Tjädern i Ludvika.

- Men för övrigt kan vi bara be folk att ta telefonkatalogen och sätta sig ner och ringa runt. Det känns verkligen jobbigt med tanke på hur bra det skulle kunna vara. Här i Grangärde har vi en fullt modern och välutrustad klinik som skulle fungera jättebra bara vi hade en tandläkare.

Sandberg och kollegerna hoppas innerligt att det ska dyka upp någon rutinerad dito som är beredd att axla ansvaret på kliniken.

- Det lär vara någon som har några år på nacken och är beredd att jobba ensam på en sådan här liten klinik.

- Folk här i glesbygden ska väl inte behöva ha sämre tandvård än de som bor i sta´n och jag tycker verkligen synd om de stackars barnen.

- Det finns en lång lista bara med barn som behöver lagning och står på kö, säger Sandberg som själv har vidtagit vissa mått och steg för att lindra krisen.

- Ja, jag har faktiskt raggat upp en privat tandläkare som kan komma hit och täcka upp en dag i veckan. Men hon kommer att ta hand om barnen i första hand.

- Det blir som en form av konstgjord andning men det är ju alltid något till det bättre.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons