Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grangärde får församlingshem

Annons

Kyrkoherden Håkan Henriksson berättar att en arbetsgrupp bestående av anställda inom kyrkan och representanter för kyrkorådet för närvarande utreder olika alternativ.

- Ett alternativ är att bygga om inne i kyrkan, ett annat att hyra övre planet i sockenstugan, ett tredje att använda prästgården som församlingshem och ett fjärde att bygga ett nytt församlingshem, berättar Henriksson.

Kyrkan har i ett par omgångar haft kontakter med kommunen och framfört önskemål om att hyra in sig i sockenstugan. Lokalerna på övre planet mäter cirka 350 kvadratmeter och årshyran har av kommunen satts till drygt 100 000 kronor.

- Hyr vi in oss där så får vi omprioritera i vår budget på något sätt, säger Henriksson som antyder att han ser sockenstugan som en bra lösning.

Blir det församlingshem i prästgården måste Henriksson flytta ut. Kyrkoherden vill inte säga att han direkt avvisar förslaget men konstaterar att det i så fall blir en förhandlingsfråga.

- Men jag är öppen för alla alternativ, betonar han.

Väljer kyrkopolitikerna att bygga om lokalerna i kyrkan så måste länsstyrelsen och riksantikvarie-ämbetet kopplas in då en sådan ombyggnad skulle omgärdas av bestämda direktiv och restriktioner angående vad som får och inte får göras.

Frågan om ett församlingshem har diskuterats sedan 60-talet och det har under årens lopp tagits fram förslag på ett nytt församlingshem. Skulle alternativet med nybygge väljas handlar det om stora pengar, cirka 10-15 miljoner kronor.

- Det skulle givetvis vara trevligt om vi kan komma till en lösning, framhåller Henriksson som tror på ett positivt beslut i ärendet under våren.

I avvaktan på beslut och ett förverkligande av drömmen om ett församlingshem får kyrkofolket i Grangärde hålla till godo med den lilla kyrksalen i kyrkan.

- Vi lider brist på lokaler. Ett församlingshem används för barn- och ungdomsverksamhet och av syföreningar och körer. I ett församlingshem kan man också ha studiecirklar, konferenser, trivselträffar, kvällssammankomster med mera, säger Håkan Henriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons