Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Granatsanerare varnar för att elda på Myranområdet

Annons

Sannolikheten att stöta på en granat med sprängkraft bedöms som mycket liten, ändå uppmanar markägaren, Fortifikationsverket, till stor försiktighet.

- Gör inte upp eld för att grilla korv på Myranområdet. En eldstad två-tre decimeter över en odetonerad granat vore förödande, säger Leif Örum.

- Och om man hittar något som liknar en granat så rör det inte, utan ring polisen. Riskzonen kan vara allt från 50 till 1000 meter, fortsätter han.

Örum och överstelöjtnant Lars-Olof Nilson från försvarsmaktens högkvarter i Stockholm, är på plats i Falun för att följa det amerikanska företaget Black Hawks saneringsarbete som avslutas i dag.

Företaget arbetar världen över med att sanera mark från explosiva ämnen.

På två veckor har Black Hawks geologer undersökt fyra hektar mark nära Lugnetleden och hittat en handfull granatprojektiler och hinkvis med splitter och granatdelar.

I nuläget är syftet att hitta bästa tänkbara metod för att sanera Försvarets många nedlagda skjutfält i landet, bland annat de 130 hektar mark som Falu kommun vill köpa för exploatering.

Två veckor med Black Hawk kostar staten 700 000 kronor, vilket är en fingervisning om hur kostsam en sanering kan bli.

Ändå kommer ingen att kunna säga att det är hundra procent säkert på Myranområdet.

Däremot måste Fortifikationsverket kunna garantera en viss säkerhetsnivå beroende på vad marken ska användas till i framtiden.

Senast 2007 ska saneringen av området vara igång.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons