Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om lärare i år

Annons

- Det är överhuvudtaget väldigt många sökande i år, säger Anita Larsson, personalsekreterare på skolkansliet.

Enligt preliminära uppgifter utannonserades i år sammanlagt 110-120 lärartjänster inom både grundskolan och gymnasie- skolan i Borlänge, vilket är något färre än normalt. Det inkluderar både fasta tjänster och långtids-vikariat.

Antalet sökande varierar, men minst ett dussin till varje tjänst.

Flest sökande, ett 60-tal, hade en lärartjänst för årskurserna ett till sju.

Däremot är det svårare att rekrytera utbildade lärare till smala ämnen som musik och slöjd, vilket är en trend som står sig. Även exempelvis franska och spanska på högstadienivå har svårt med rekryteringen.

Enligt Larsson har rekryteringssituationen successivt förbättrats under de senaste åren. Hon tror att en orsak till det stora gensvaret i år är att satsningen på lärarutbildningarna nu börjat ge resultat.

Borlänges skolor har dessutom fördel av att Högskolan Dalarna erbjuder flera lärarutbildningar, och att studenter som har läst här tenderar att stanna på orten. En annan orsak till att det är fler sökande kan vara att arbetslösheten ökar.

Enligt Larsson kommer alla utlysta lärartjänster att besättas. Får man inga sökande med fullgjord lärarutbildning tas även sökande som bara har läst enstaka ämnen in. Det rör sig om ungefär 30 personer som ej har en formell lärarutbildning, men motsvarande kompetens.

- De är meriterade även om de inte har en formell utbildning, poängterar Anita Larsson.

Rekryteringen pågår fort- löpande och hinner man inte rekrytera klart till skolstarten plockas korttidsvikarier in.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons