Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om lånehajar och svarta spelhålor

Annons

Uppgifterna är Stig-Åke Janssons, före detta spelmissbrukare, som är ordförande i Kamratföreningen spelberoende.

- Polisen saknar resurser för att ta tag i problemet och den som satt sig i skuld tjallar inte. Det törs de inte, säger Stig-Åke Jansson.

Ekopolisen i länet säger att tipsen om illegal bookmaking och illegala spel är få.

Utredningsmöjligheterna blir därefter.

- Vi får sällan uppgifter om illegalt spel. Det sköts i en väldig trång krets. De som spelar vill inte läcka, de vill fortsätta spela. Om de får låna pengar och inte vet hur de ska betala tillbaka så kan det finnas en hotbild mot dem, säger Lars-Ola Sörestad, chef för ekobrottsenheten.

Minst ett tiotal lånehajar med möjlighet att ställa upp med stora summor finns det enligt Stig-Åke Jansson i Falun-Borlängeregionen.

Man hittar dem på travbanorna, i spelbutikerna, på krogarna, travbanerestaurangerna, och de illegala spelklubbarna.

- Tio, då räknar jag lågt, säger han.

Men det är inte vem som helst som kan få lån eller kredit.

- Nej, man måste ha kontakter. De ska veta att du är en gambler. Sedan bygger du upp ett förtroende, som i en affärsrelation.

Men "affärsrelationen" blir en mardröm när spelaren förlorar eller vill lägga av.

- Du lånar av folk som har svarta pengar som du får mot en skyhög ränta. Betalar du inte i rätt tid så ligger du risigt till. Du går med kniven på strupen om du inte följer betalningsschemat. Räntan ligger på 30-40 procent. Då skaffar du pengar på kriminellt vis för att kunna betala, säger Stig-Åke Jansson.

- Jag känner till ett par, tre ställen i Falun-Borlänge där man kan gå ner i källaren och spela, säger en polis som jobbar med spelfrågor och som vill vara anonym.

- Men jag tror ändå att det illegala spelet är mindre idag än det var för tio år sedan. Det beror på att du numera kan spela lagligt hur mycket som helst. Men med illegal booking kan du skaffa rejäla spelskulder.

Den illegale bookmakern tar ut en vinst som är jämförbar med det som staten normalt tar ut i skatt, berättar polisen.

- Han tar samma vad och ger lite bättre odds. Du kan ringa honom och säga jag sätter tio ( 10 000 kronor) på det eller det och få kredit. Det är ett svartspel där den som bookar tar en liten del av kakan, säger spelpolisen.

Förutom illegala bookmakers så finns det, enligt Stig-Åke Jansson, en mängd ställen för olagligt spel.

- Det kryllar av dem. Det finns spelställen i Falun och Borlänge där du kan spela för hur höga belopp som helst på hästar, roulette och maskiner och du kan låna mot ockerräntor. Men ingen tjallar. Precis som det finns knarkarkvartar så finns det spelarkvartar.

Han känner väl till fallet med 24-åringen.

- Det är för jävligt. Hade han inte varit spelberoende så hade han inte gjort något kriminellt. Om någon är värd att få en chans till vård så är det han, säger Stig-Åke Jansson.

ANNA GULLBERG LUNDKVIST

Mer läsning

Annons