Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om lagbrytare

Annons

Det Christina Bröms kontrollerat är om den nya lagen som trädde i kraft vid årsskiftet efterlevs - lagen som säger att ungdomar under 15 år måste ha hjälm när de cyklar.

Christina är konsumentvägledare i de tre nämnda kommunerna och hon har stått posterad vid en högstadieskola i respektive kommun på morgonen, då eleverna anländer till skolan.

- Jag har frågat om deras ålder och varför de inte bär hjälm.

Svaren har varit skiftande. Många känner inte till den nya lagen, en del tycker det är töntigt med cykelhjälm och någon hade till och med blivit mobbad och hotad med stryk om han fortsatte bära cykelhjälm.

- Det är ju tragiskt att höra, säger Christina.

På fredagsmorgonen stod hon utanför Morkarlbyhöjdens skola i Mora och kontrollerade eleverna. De hjälmförsedda var i klar minoritet. Bara åtta hade hjälm medan 43 anlände utan.

I Rättvik var det mera jämt fördelat - 30 med och 34 utan.

I Orsa anlände hela 60 elever till skolan utan hjälm. Endast 14 var laglydiga.

Vän av ordning undrar vem som ska kontrollera att lagen om cykelhjälm efterlevs och hur eventuellt lagbrytare beivras ?

Det är polisens uppgift att hålla efter de som trotsar lagen om hjälmtvånget, men det har inte kommit några direktiv om hur lagbrytare beivras.

- En 14-åring är ju inte straffmyndig och om föräldrarna sett till att 14-åringen har hjälmen på sig då han lämnar hemmet och hjälmen sedan tas av kan knappast föräldrarna lagföras heller, säger en polisman.

Christina Bröms har även hon forskat i ämnet och fått svaret att om en hjälmlös 14-åring skadas i en olycka kan försäkringsbolaget vägra betala ut ersättning enär den skadade inte följt lagen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons