Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om idéer för Lugnet

Annons

Välkommen till framtidens Lugnet. Detta är bara en liten del av det förslag om vad det nya Lugnet ska innehålla.

Mycket av detta kan bli verklighet tack vare de externa entreprenörer som i framtiden kommer att driva anläggningen parallellt med kommunen.

Det var i höstas som en projektgrupp bildades med uppgift att skapa förutsättningar för att göra Lugnet till ett nationellt idrottscentrum. Gruppen består av representanter från kommunen och näringslivet i Falun.

Göran Andersson, visionär och orienteringsförbundskapten, med goda kunskaper inom idrottens värld, fick till uppgift att arbeta fram en rapport om hur ett framtida Lugnet skulle kunna se ut.

Nu är rapporten klar och den visar upp ett nytt och annorlunda Lugnet.

Så här kan det komma att se ut:

Elitidrott: Detta ska bli en naturlig träningsanläggning för flera idrotter. Genom gratis boende, gym, bad och helpension ska landslagen lockas att förlägga sina träningsläger till Falun. I gengäld ska dessa landslag fungera som officiella ambassadörer för Falun och Lugnet.

Upplevelsecentrum: Det ska bli möjligt att prova på allt från köra snöskoter, enduro, till att färdas med ballong och glidflyga. Dessutom ska det finnas möjlighet till att utöva flera typer av actionsporter.

- Tanken är att här ska det finnas plats för flera entreprenörer, säger Göran Andersson, som tror att detta blir attraktivt för företagsledare som exempelvis vill ge personalkonferensen i Falun en extra krydda.

Motorcentrum: Detta ska omfatta Jämmerdalen och det gamla övningsområdet. Det ska skapas möjligheter att utöva motorsport som enduro, motocross och snöskoter.

Men det mest intressanta är tanken att skapa testbanor för bilföretag.

- Bilindustrin och däcktillverkare behöver testbanor. Här kan vi ju erbjuda testbanor med alla olika underlag. Inför Svenska rallyt ska det vara lockande för bilföretagen att bedriva testkörningarna i Falun. Detta är också ett sätt att få tillbaka Svenska rallyt till Falun, säger Göran Andersson.

Konferenser: En kongresshall ska byggas i Falun . Den ska bli arena för olika idrottssymposier och konvent. Detta ska vara en permanent byggnad och inget tält som det tidigare pratats om.

Motionsaktiviteter: Det handlar om allt från upprustning av skidspåren, till ny golfbana och samarbete med världsarvet för att skapa nya vandrings- och cykelleder.

- Det gäller också att jobba hårt för att få fler motionsevenemang till Falun, menar Göran Andersson.

Semesterupplevelser: Lugnet ska bli ett attraktivt semestermål på sommaren. Ett vildmarkscenter ska skapas. Djurhagen ska utvecklas till fäbod och en "Dala-station" ska byggas efter förebild av STF:s "Fjällstationer".

Hur mycket av dessa visioner blir verklighet?

Malin Eggertz Forsmark, projektledare för profilområdet idrott, säger att det finns stora möjligheter att förverkliga det mesta. Anledningen till optimismen är beslutet att Lugnet i framtiden delvis ska drivas av en extern entreprenör parallellt med kommunen. På det viset får hela Lugnet en större ekonomisk styrka.

I augusti blir det klart vilken entreprenör som får uppdraget och hur mycket av Lugnets verksamhet som kommunen släpper.

- Helt klart är att detta skapar möjligheter. Men samtidigt kommer vi inte att bara sitta och vänta tills augusti med att utveckla Lugnet. Det finns punkter i det här förslaget som vi kan genomföra redan i dag. Därför ska vi snabbt sätta i gång och arbeta. Här gäller det att se möjligheter i stället för svårigheter, menar Malin Eggertz Forsmark.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons