Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott betyg till Borlänge

Annons

Politiker och tjänstemän är lätta att få tag i, de ställer upp, lyssnar, och hjälper till om de kan. Det säger Tina Sjöström på Bangalore i Borlänge.

- Överlag är företagare nöjda med Borlänge. Politiker och tjänstemän är lättillgängliga och det är lätt att få till ett möte. Ett ganska bra klimat.

Hon säger att det även för företag som vill etablera sig i kommunen är enkelt att få tag i ansvariga för lokaler och andra praktiska bitar. Tina Sjöström nämner även att de företag som redan finns inte heller glöms bort. Kommunala företrädare lyssnar och ställer upp på olika saker, exempelvis som när utmärkelsen "årets företagare" delades ut häromkvällen.

Det är en positiv bild hon ger av företagarklimatet i kommunen. En bild som överensstämmer med den undersökning Svenskt Näringsliv låtit göra i landets kommuner. Som tidningen berättat tidigare hamnar Borlänge på 51:a plats av landets samtliga kommuner. Det är bra, enligt Svenskt Näringslivs regionchef Carl Ström:

- Vi har en statistiskt säker bild. Det är ingen absolut sanning. Utan företagares upplevelser av klimatet.

Så för den som upplever det är det en sanning.

I Borlänge har 143 företagare av de 200 som fått enkäten svarat. Deras uppgifter har sedan sammanfogats med ett antal basfaktorer från Statistiska centralbyrån.

- Syftet är att försöka skapa något att mäta mot, en ribba.

- Borlänge har gått framåt genom åren.

Sett över längre tid har betyget blivit bättre och bättre. Här är en del av företagarnas betyg på Borlänge, där 3 är godtagbart och 4 bra.

3 Kommunalpolitikers attityder till företagande: 3,8 (+0,1 jämfört med 2001).

3 Kommunala tjänstemäns attityder: 3,6 (oförändrat).

3 Kommunens service till företagen: 3,3 (-0,1).

3 Osund konkurrens från kommunens verksamheter: 3,7 (+0,6).

3 Tillgång på kompetent arbetskraft: 3,1 (+0,3).

3 Sammanfattande omdöme: 3,6 (+0,2).

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons