Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Götheborgs sista etapp påbörjad

Annons

Ostindiefararen Götheborg lämnade London på lördagseftermiddagen och påbörjade därmed sin sista etapp på resan hem till Göteborg.

Sedan Tower Bridge öppnats startade Götheborg den sista veckolånga resan tillbaka till hemmahamnen. När fartyget passerade Tower Bridge sköts en salut som besvarades av museifartyget Belfast.

Efter två veckors uppehåll i London återstår nu endast en vecka av den drygt ett och ett halvt år långa resan till Kina och tillbaka. Under resan har fartyget besökt hamnar i bland annat Spanien, Brasilien, Sydafrika, Kina och Indien.

Sedan Götheborg lämnat Themsen sätts kurs mot Jutlandbanken, den västligaste delen av Danmark och därefter mot Skagen där den sista kursändringen mot Trubaduren utanför Göteborg görs.

På lördag i nästa vecka tas Götheborg emot av ett stort uppbåd båtar och människor längs kajerna i Göteborgs hamn för att till slut förtöja i Frihamnen.

Götheborg är en kopia av en ostindiefarare som gick på grund i Göteborgs skärgård hösten 1745. Skeppet var då nästan hemma efter sin tredje resa till Kina. Människorna ombord räddades, men lasten gick förlorad.

TT

Mer läsning

Annons