Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göte vill byta lastbilen mot en speedwaycykel

Annons

Han är född och uppväxt i Bodarna och fick i unga år hjälpa till inom föräldrarnas jordbruk, som senare övertogs av hans bror Rune.

Efter skolan, 1959, arbetade han som "pinnpojke" vid bygget av Åkerägstabron, som stod klar och invigdes 1960.

År 1963 fick han anställning som lastbilsförare vid Erik Hellkvist Grus AB - och 41 år senare har han samma jobb. 1980 köpte åkeriet den första kassetten och Göte tillhörde de första som började köra grus med kassettvagn. Oräkneliga är de gruslass han kört från täkterna i Bodarna och Gräv.

- De flesta lassen har körts till Borlänge, men på senare tid har det också blivit många vändor till olika skogsbilvägar, berättar Göte, som också deltog i ombyggnaden av riksväg 71.

Trots att han tillbringat ett helt yrkesliv på vägarna har han klarat sig undan olyckor - så när som en privatbilsolycka i den gamla vägporten i Nysäl.

- Jag har haft tur. Men jag har sett mycket elände och det har nog bidragit till att jag varit extra försiktig.

Som ung spelade han ishockey och han började 1961, under Erik Rasks lagledarskap, i Dala-Floda IF. År 1963 gick han över till IFK Mockfjärd, där han spelade tills verksamheten lades ned 1974.

Hans största fritidsintresse är älgjakt.

- Jag började jaga när jag var 21 år och sedan dess har jag inte missat en enda jaktdag, berättar Göte, som har egen hund - gråhundstiken Milla, delar jaktstuga med sin bror och kockar under jaktveckan.

Men han är också motorintresserad och skulle gärna, om åldern gått att halvera, gjort en och annan tävlingsrunda på speedwaycykel.

En del fritid ägnar han åt vedhuggning i egen skog, han är ordförande i Bästens samfällighetsförening och under midsommarfestligheterna i Bodarna brukar han med hjälp av häst köra stången till festplatsen.

Han är en god berättare och har många trevliga minnen av profiler från sin barndom, från bataljer i olika hockeyrinkar och från ett långt yrkesliv. Men de som vill höra honom berätta får vackert vänta eftersom han med anledning av sin högtidsdag bytt bort närbelägna grustäkter mot fjärran sandstränder.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons