Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göte bestämde sig tidigt för att bli pastor

Annons

Göte Egåker är född i Norrbotten, i Över-Luleå socken. Som ung, han var 18 år gammal, kom Göte Egåker till vad som brukar beskrivas som personlig tro på Gud. Han sökte sig då till pingstförsamlingen på hemorten.

Vägen till Götene i Västergötland och hans första evangelistplats gick över Göteborg och bibelskola där. Det var 1947.

- Jag hade fyllt 20 år i januari och kom i november till Västergötland, berättar Göte Egåker.

Efter Götene blev han förståndare för pingstförsamlingarna i Sollefteå, Lycksele, socken och stad, Rättvik, Luleå och Borlänge. Den aktiva tiden som föreståndare innebar också flera uppdrag i Pingstförsamlingarnas gemensamma företag. Det gällde bland annat styrelseuppdrag i LP-stiftelsen, LP står för Lewi Petrus, och Pingströrelsens hjälpkassa.

Inom frikyrkorna har sång och musik alltid haft stor betydelse. Både då det gäller att föra ut budskapet och för gemenskapen inom församlingarna. Sin egen sångröst har Göte Egåker vårdat och utvecklat väl genom åren. Här kan nämnas hans plats som andra bas i Pingstväckelsens predikantkör.

Då det var dags för pensionering valde Göte Egåker att fortsätta som pastor. Han hjälpte flera, främst små, församlingar. Kvarnsvedens pingstförsamling var en av dem.

Sitt val av yrkesbana har Göte Egåker aldrig haft någon anledning att ompröva. Inte sedan det beslut han som ung man fattade i slutet av 1940- talet.

- Det kändes rätt från början och har så gjort under alla år, förklarar Göte Egåker som först förra året, av hälsoskäl, slutade som pastor.

Sina kunskaper, i vid mening, om mänskligt liv, svaghet och förnedring har Göte kunnat bredda på senare tid. Under tio års tid, från 1990, var han nämligen nämndeman i Falu tingsrätt.

Ett stort intresse genom åren har varit resor tillsammans med hustrun Siri. I missionens tjänst har de besökt flera afrikanska länder. Israel har också varit ett uppskattat resmål.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons