Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta trivs med livet

Annons

Kallas Gösta Karlberg i Born är en imponerande mångsysslare. Vid sidan av familjesnickeriet och den mekaniska verkstaden driver han och hustrun Yvonne ett jordbruk med utrotningshotade kor, hästar, får och höns. Under våren buffrar han kreaturen till familjens fäbod.

Under sommaren bedriver han dessutom chartertrafik med den egna ångbåten på Ljugaren.

- Jag gillar att ha att göra. Djuren i sig är ingen inkomstkälla. Vi tycker bara att det är viktigt att bevara hotade kreatur, som exempelvis gutefår och fjällkor. Lantbruket är också ett sätt att bidra till ett fortsatt öppet landskap, säger han.

Några gånger per år kallar lastbilstillverkaren Scania på Gösta för att bygga utställningsmoduler till olika internationella utställningar.

- Det brukar bli några utlands-jobb för Scania varje år. Då släpper jag allt jag har för händerna och åker, säger han.

Basen i Göstas yrkesliv är ändå familjesnickeriet, som gått inom släkten i generationer.

- Det handlar främst om specialbeställda dörrar, fönster, garagedörrar och portar. Jag anlitas ofta i samband med renoveringar av gamla kulturhus, men gör också moderna snickerier. En annan produkt är hundspann i olika versioner, säger han.

Mitt emot snickeriet, på andra sidan gårdsplanen, ligger familjens mekaniska verkstad. Där har Gösta startat en blygsam serietillverkning av sin senaste idé - den motordrivna sparken.

- Jag tror på idén. Den har en marknad bland exempelvis pimplare som tröttnat på skoter-åkning. Jag har redan sålt några sparkar, säger han.

Hur hinner du med allt jobb?

- När jag får den frågan brukar jag ställa motfrågan - vad gjorde du i går kväll? För mig handlar det om att prioritera. Jag ser i stort sett bara på Vasaloppet på tv, sedan dröjer det ända till juletid innan jag sätter på tv:n igen, säger han.

Den stora arbetsivern ligger också i generna. Göstas far var känd som en arbetsför man.

- Det var faktiskt så att han ibland när jag var barn inte ens kom in för att sova på kvällarna, trots att det bara är några tiotal meter från verkstaden till huset. I stället lade han sig på verkstadsgolvet för att sova några timmar. Sedan satte han igång igen. Lite av det har jag nog fått, säger Gösta .

Varje sommar försöker Gösta och Yvonne ta tre dagars välbehövlig semester. Då går kosan till Norge. Får han någon tid över under resten av året vårdar han sina klenoder - två unika Land Rovers från 1950-talet.

Göstas situation är självvald. Han mår fysiskt och själsligt bra av att jobba.

- Jag trivs med det här livet. Jag kan inte tänka mig något annat liv, säger han.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons