Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta ser ljust på framtiden

Annons

- Nykterhetsrörelsen har en framtid och dess verksamhet kommer snart att få ökad betydelse, anser Gösta Jansson.

IOGT-NTO har 4 100 medlemmar i Dalarna, 2 500 av dem är vuxna medlemmar, 400 verksamma i Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, 1 200 i barnverksamhet och 50 i nykterhetsrörelsens scoutkår. I Borlänge har IOGT-NTO totalt cirka 600 medlemmar, drygt 200 är vuxna medlemmar.

Med sin erfarenhet av arbetet för ett nyktrare samhälle är Gösta övertygad om att det är en rörelse i förändring han nu lämnar som anställd. En av folkrörelserna med framtiden för sig.

Gösta Jansson är infödd Borlängebo, uppväxt i Övre Tjärna. Att han själv som ung drack alkohol och var berusad en och annan gång har Gösta aldrig gjort någon hemlighet av. Vägen till det egna engagemanget i nykterhetsrörelsen? Den gick faktiskt över danskvällar i Övre Tjärna.

- Vi var ett gäng ungdomar i Övre Tjärna som hyrde den gamla logen i Tjärna för dans onsdagar och söndagar. Det var många som kom för att dansa och IOGT upptäckte att det var en massa ungdomar i lokalen, berättar Gösta Jansson.

Logen låg exakt där Jehovas vittnen i dag har sin fastighet.

I Tjärna hade IOGT främst äldre medlemmar och medelåldern i logen var hög. Den sjönk betydligt när 25-30 ungdomar gick med i IOGT-föreningen. Verksamheten kom att utökas med bland annat bordtennis och föreningsmöten. Men dans och musik blev det även fortsättningsvis. För musiken svarade band med slagkraftiga namn som Red Devils och Fire Stones.

Gösta kom från 20-årsåldern att engageras som ledare i IOGT. Ett uppdrag han under flera år skötte på sin fritid. På dagtid arbetade Gösta inom verkstadsindustrin, bland annat som svetsare.

I slutet av 1960-talet fick Gösta så en förfrågan om att jobba åt IOGT i hela länet. En tid arbetade han halvtid hos Byggprodukter i Västanäng och halvtid på IOGT. Från årsskiftet 1968-69 blev så Gösta Jansson heltidsanställd inom nykterhetsrörelsen.

- Tyvärr har det blivit mer och mer administration, säger Gösta om arbetsuppgifterna av i dag. Men det finns många andra glädjeämnen. Som att IOGT-NTO fortfarande äger ett 40-tal lokaler, sju biografer och har ett eget bibliotek i Skamhed.

I Borlänge är IOGT-NTO på väg att sälja NTO-gården vid Röda vägen och istället förvärva en betydligt rymligare fastighet på Hagalund.

- Här i Borlänge satsar vi och ser en framtid, betonar Gösta Jansson som suttit i Borlänge Föreningsråd sedan rådet bildades 1971. En av tre veteraner, de övriga är Birgit Robertsson, Folkdansgillet och Inger Karlsson från Vi Unga.

Många har varit fullt och fast övertygade om att Gösta arbetade på Gammelgården.

- Jag var aldrig anställd, även om många uppfattade det så. Men vi bodde på Gammelgården i 15 år. Det var en fin period i mitt liv, säger historieintresserade Gösta som kom med i hembygdsföreningens styrelse och en kort period var ordförande i hembygdsföreningen.

Göstas morfar, Per Perjons, hade museum hemma i Dala Floda och var med och startade ortens hembygdsförening. Gösta är själv en passionerad samlare och ser sitt samlande som något han ärvt från morfar. Gösta började samla plåtburkar, och hade planer på att starta ett butiksmuseum.

Samlandet kom dock snart att inriktas på föremål från 1950 och 60-talet som blivit Gösta Janssons favoritepok. Parallellt med sitt samlande har Gösta odlat sitt musikintresse där en av favoriterna är den 1971 bortgångne Gene Vincent. På filmsidan är Gösta mycket svag för svartvita amerikanska filmer från 1940-talet. De där riktiga filmerna där Humphrey Bogart var en av dem som väste fram sina repliker.

- Jag upptäcker mycket detaljer i filmerna. Exempelvis möbler eller om någon har en snygg slips, förklarar Gösta i vars samlingar det finns bland annat 50 gamla slipsar, 700 stenkakor, mycket är storbandsjazz, sju radiogrammofonmöbler från 1950-talet och 86 av de 100 första Manhattandeckarna.

Några fritidsproblem har Gösta Jansson aldrig haft, att han skulle få långtråkigt sedan han i slutet av maj dragit sig tillbaka från arbetslivet är knappast troligt.

SVEN-ERIK OLSSON

Mer läsning

Annons