Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gösta grävde fram Hildasholms trädgård

Annons

Gösta Görans i Häradsbygden fyller 90 år lördagen 7 februari.

Gösta är en mycket vital man vars liv varit både spännande, strävsamt och brokigt. Det sjungande Älvdalsmålet har han behållit men körkort och bil har han aldrig brytt sig om.

- Det blev aldrig så, säger han. Det var barnen som började med bilar.

I stället blev det cykel för hela slanten för Gösta Görans.

- Jag cyklade hit första gången.

De tre första åren i livet tillbringade han i Lillhärdal. Sedan blev det Avesta ett år innan han hamnade i Blyberg i Älvdalen.Tre dagar efter examen vid Lantbruksskolan i Mora kom han 1941 till Leksand.

Gösta fick jobb hos trädgårdsmästare Pettersson. Sedan blev det Gundhes trädgård i Insjön, skogsarbete och på somrarna jobbade han hos Johan Westfeldt med trädgårdsanläggning på Noret.

- Här har jag bott sedan maj 1947. Jag flyttade hit från Källberget. Jag tog över gården efter mormor Smed Brita och Smed Anders Persson.

1952 öppnade han den egna firman Görans Anläggningar. I 36 år skötte han bland andra Martin Joons gård, Roosens gård, Walfrid Ejendals trädgård och inte minst Hildasholm.

- Jag var med och restaurerade Hildasholm på 1960-talet. Det var alldeles igenväxt när jag började. Ingen annan vågade sig på det jobbet.

Gösta Görans fick ordentlig fason på Hildasholms grönområden och han blev med tiden bra bekant med Malcolm Munthe.

För jubilaren Gösta Görans har livet inte bara handlat om cykling för att hålla sig i form. Han provade även på idrotter som brottning och skidåkning. Skogsarbetet gjorde även sitt till för att hålla sig i trim.

Han berättar vidare om beredskapen i Kalix under kriget. Hur han var stationerad i västra Dalarna, Värmland och hur han tillbringade pingsten 1940 vid norska gränsen.

Nu har Gösta Görans ställt undan cykeln i stället läser han en hel del, i bland fyra-fem böcker i månaden. Han tecknar och målar ibland. Dessutom är han ofta ute och går med stavar och i bland tar han sig ett bastubad i Gärde.

Födelsedagen firas med familj och vänner i Gärde bystuga.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons