Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Görans goda råd är gratis

Annons

Vaxa inte bilen på våren, du gnuggar bara in gammal skit och vaxet drar åt sig ny smuts. Låt bilen vara ren och torr över sommaren, och vaxa till hösten för att skydda mot vinterns fukt. Vårtvätta med vatten och schampo, kanske med tvättkuddar som innehåller pyttelite vax.

Ta bort det vita på lacken med oxidlösare. Varning för rubbing, det slipar bort färgen, fungerar som smör och sand tillsammans.

Har du fått ett stenskott, spraya inte! Det är det värsta man kan göra, det blir stort och fult och svårt att få bort på verkstad. Ta i stället lite färg på en spetsad tändsticka och dutta på i skadan. Innan vaxar du för att fylla ut porerna. Det värsta som kan hända sedan är att färgkulan lossnar.

Kapell är en styggelse, det blåser och skaver och stänger inne fukten. Bäst för bilen är en carport eller ett väl ventilerat garage.

Ingen bil har rostat sönder utifrån. Det är rosten som du och grannarna inte ser som är farlig, den som sitter under stänkskärmarna.

Här kommer det tips Göran nästan borde ta betalt för: Har du en rostskada på en skärmkant. Slipa ytan plåtren, lägg epoxylim på plåten, pensla sedan kanten med grundfärg och topplack och måla över med superepoxy-lim på den rena ytan. Limmet har en otrolig förmåga att krypa in i alla porer. En reparation som håller i många år.

Mer läsning

Annons