Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran Persson förhörd av polis

Annons

Polisen i Flen har förhört Sveriges förre statsminister Göran Persson som misstänks för arbetsmiljöbrott.

Därmed har tre av socialdemokraternas sex partiledare varit föremål för brottsutredning.

I maj förra året inledde chefsåklagare Lars Lundin en förundersökning mot dåvarande statsministern Göran Persson. Misstanken gällde brott mot arbetsmiljölagen vid bygget av Perssons gård i Sörmland. Varken Göran Persson eller hans bror, som byggt huset, lämnade in förhandsanmälan om bygget. Dessutom saknades en plan för arbetsskyddet.

Det är första gången sedan andra världskriget som en svensk statsminister misstänks för ett brott. Nu slapp Göran Persson visserligen att bli förhörd av polis under sin tid som statsminister. Först förra måndagen, tio månader efter det att förundersökningen inleddes och sex månader efter det att Persson avgått som statsminister hölls polisförhöret med honom. Hade polisen väntat ytterligare någon vecka, hade han även sluppit höras som partiledare.

Göran Persson är emellertid inte den ende socialdemokratiske partiledare som dragit till sig rättsväsendets intresse. Per Albin Hansson var inblandad i ett misshandelsmål på 1920-talet och Hjalmar Branting var inblandad i ett hädelsemål under slutet av 1800-talet.

Även den blivande partiledaren Mona Sahlin var 1995 föremål för en förundersökning för sin hantering av regeringskansliets tjänstekort. Den lades dock ned.

Efter kriget är det bara två andra partiledare som väckt åklagarnas intresse. 2003 inleddes en förundersökning mot dåvarande partiledaren för vänsterpartiet Gudrun Schyman, vilket senare ledde till ett strafföreläggande för felaktig deklaration. 1953 fälldes centerledaren Gunnar Hedlund för grov oaktsamhet med sin deklaration.

Även Olof Palme drogs med deklarationsproblem vid tiden före sin död, eftersom han inte tagit upp ett arvode från ett amerikansk universitet i sin deklaration. Någon förundersökning inleddes dock aldrig.

Göran Perssons advokat Tomas Nilsson säger till TT att Persson nu ska godkänna en utskrift av förhöret. Därefter lämnas ärendet till chefsåklagare Lars Lundin, för beslut om åtal. Göran Persson vill inte kommentera förhöret. Tidigare har han sagt att det hela rör sig om ett förbiseende.

TT

Mer läsning

Annons