Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göran möter upprop

Annons

-Än en gång ser det ut som att vi ska drabbas av att angelägna vägprojekt rullas bortöver i tiden och den här gången beror det på svikna löften, säger Kurt Podgorski (s), Malungs kommunalråd.

Bakgrunden till upprördheten är att regeringen gjort en kovändning. I samband med regementsnedläggningen i Falun utlovades särskilda pengar till en satsning på motorvägen mellan Falun och Borlänge, som en del i ett kompensationspaket.

Häromdagen kom kovändningen. Det blir inte alls några särskilda regementspengar till motorvägsbygget, i stället ska de pengarna tas ur den allmänna vägpotten. Följden blir att flera andra aktuella vägobjekt i Dalarna skjuts på framtiden, och en tämligen obestämd sådan.

- För vår del är det ännu en gång riksvägen genom södra Lima, Tandö-Bu, som skjuts fram. Detta är pulsådern till Sälenfjällen, Nordens största vintersportområde. Hittills har det talats om ombyggnad snarast eller 2008, men nu senareläggs den ytterligare 3-5 år innan ombyggnaden bli verklighet. Men det är också angelägna vägbyggen på andra håll i länet som råkar ut för samma öde. Vi tycker att det är en minst sagt konstig vändning, säger Podgorski, som nu tar initiativ till dalauppropet om vägnätet i länet.

Både statsminstern och ansvarigt statsråd för vägfrågorna, Ulrika Messing, ska få veta vad många i Dalarna tycker om omprioriteringarna och svikna löften.

Statsminister Göran Persson kommer till Malung på lördag för att tala till partifolket då socialdemokraterna i Dalarna håller sin årskongress i Orrskogen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons